Olaf Scholz avertizează Occidentul să evite un nou Război Rece

Data actualizării: Data publicării:
olaf scholz
Cancelarul german Olaf Scholz. Foto: Profimedia Images

Cancelarul federal german, Olaf Scholz, a atras atenţia asupra unui nou Război Rece prin divizarea lumii în blocuri ideologice şi a îndemnat la depunerea tuturor eforturilor pentru construirea de noi parteneriate, scrie The Guardian. 

Într-un articol de opinie publicat luni în revista Foreign Affairs, cancelarul german a cerut să se depună toate eforturile pentru a construi noi parteneriate. 

Evidențiind Rusia și China drept două țări care reprezintă o amenințare pentru o lume multipolară, Olaf Scholz a spus că trebuie să existe o unitate europeană și transatlantică mai puternică.

Deși a spus că Occidentul trebuie să susțină valorile democratice și să protejeze societățile deschise, cancelarul german a spus că „de asemenea, trebuie să evităm tentația de a împărți din nou lumea în blocuri”.

„Acest lucru înseamnă să facem toate eforturile pentru a construi noi parteneriate, pragmatic și fără ochelari ideologici”, a adăugat liderul guvernului federal de la Berlin.

Parteneriatul transatlantic rămâne vital pentru a putea contracara provocările pe care le constituie ameninţarea rusă cu posibile atacuri asupra unui teritoriu aliat, în timp ce calea Chinei spre izolare şi abordarea ei faţă de Taiwan necesită ca Europa şi America de Nord să formeze un nou şi mai puternic parteneriat cu ţări din întreaga lume, a îndemnat Scholz.

„Germanii intenționează să devină garantul securității europene, după cum aşteaptă aliaţii noştri să fim, un creator de punţi în cadrul Uniunii Europene şi un avocat în favoarea unor soluţii multilaterale la probleme globale”, a mai scris Olaf Scholz.

Citește și: Putin i-a spus lui Scholz că atacurile Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au devenit „necesare şi inevitabile”

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri