Olaf Scholz i-a transmis lui Joe Biden că Germania va acorda Ucrainei un ajutor militar de 7 miliarde de euro în 2024

Data actualizării: Data publicării:
Olaf Scholz vorbește la telefon
Olaf Scholz a avut o convorbire telefonică cu Joe Biden în care cei doi au discutat despre ajutorul militar pentru Ucraina. Foto: Profimedia Images

Germania va acorda un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de peste 7 miliarde de euro în 2024, informează Deutsche Welle. Cancelarul german Olaf Scholz a avut o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden, în care cei doi au discutat despre „urgența continuării sprijinului pentru Ucraina”, în condițiile în care această țară intră în cel de-al treilea an de război cu Rusia lui Putin.

Scholz și Biden au fost de acord că este extrem de important ca Ucraina să beneficieze în continuare de asistență financiară, umanitară și militară.

Biden a invitat miercuri la Casa Albă un grup de lideri ai Congresului SUA  pentru discuții despre buget care includ și ajutorul militar pe care SUA l-ar putea trimite Ucrainei. Un astfel de pachet financiar „critic” destinat Ucrainei, în valoare de 61 de de miliarde de dolari, este blocat din luna decembrie 2023 în congresul american.

Germania se situează pe locul 2, după SUA, în topul țărilor care au ajutat financiar și militar Ucraina în războiul declanșat de invazia Rusiei pe 24 februarie 2022, conform datelor Institutului Kiel de Economie Mondială.

Per total, cei mai mulți bani pentru Ucraina - peste 77 miliarde de euro - au fost acordați de Uniunea Europeană, în perioada 24 ianuarie 2022 - 31 octombrie 2023. Marea majoritate a acestor bani reprezintă asistență finaciară.

În privința ajutorului strict militar pentru Ucraina, cea mai mare contribuție o are SUA (aproape 44 miliarde de euro), urmată de Germania - 17,1 miliarde de euro și Marea Britanie - 6,57 miliarde de euro.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri