Oleg Orlov a refuzat oferta armatei ruse de a lupta în Ucraina în schimbul eliberării din închisoare. Disidentul are 70 de ani

Data publicării:
oleg olrov
Oleg Olrov a fost transferat la 11 martie în Centrul de Detenţie Provizorie nr. 5, în nord-vestul Moscovei. Sursa foto: Profimedia Images

Disidentul rus Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, încarcerat recent după ce a denunţat invazia Rusiei, anunţă că a refuzat, în detenţie, o propunere a armatei de a lupta pe frontul din Ucraina în schimbul eligerării din închisoare, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Acest tip de acord (trimiterea în Ucraina) le este propus tuturor deţinuţilor noi”, a anunțat vineri pe Telegram ONG-ul Memorial, fondat de Oleg Orlov, colaureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022.

Rusia le propune deţinuţilor contracte militare, în schimbul unei eliberări anticipate, în cazul în care supravieţuiesc luptelor.

Presa independentă rusă scrie că zeci de mi de deţinuţi au fost trimişi pe front începând din 2022, adesea în cele mai sângeroase misiuni, în prima linie.

Un reprezentant de prim-plan al drepturilor omului, Oleg Orlov a fost condamnat în februarie la doi ani şi jumătate de închisoare, după ce a denunţat în mod public ofensiva rusă în Ucraina, o ilustrare a represiunii implacabile care a condus la încarcerarea aproape tuturor opozanţilor sau la plecarea lor în exil.

Potrivit Memorial, el a fost transferat la 11 martie în Centrul de Detenţie Provizorie nr. 5, în nord-vestul Moscovei, unde i s-a făcut această oferă ”aproape imediat”.

”Oleg a întrebat zâmbind dacă vârsta sa nu încurcă (trimiterea sa la luptă) (...). I s-a răspuns că nimic nu încurcă”, potrivit ONG-ului, care precizează că disidentul a refuzat ”bineînţeles” această propunere.

Un veteran al Memorial - dizolvat de justiţia rusă la sfârşitul lui 2021 -, Oleg Orlov a ales, spre deosebire de mulţi critici ai Kremlinului, să rămână în Rusia pentru a ”continua lupta”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri