Oligarhii ruși nu cred că Putin mai poate câștiga războiul din Ucraina (Bloomberg)

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin
În ciuda pesimismului care se răspândește în rândul elitei ruse, Putin nu dă niciun semn că ar vrea să încheie ostilitățile în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Mulți membri ai elitei ruse sunt tot mai neîncrezători în abilitatea lui Vladimir Putin de a câștiga războiul din Ucraina, potrivit Bloomberg. Singura lor speranță în acest moment este ca situația de pe front să devină un conflict înghețat sau o înfrângere din care Rusia să nu iasă umilită.

În ciuda pesimismului care se răspândește printre oligarhii ruși, Putin nu dă niciun semn că ar vrea să încheie ostilitățile în Ucraina, potrivit unui raport Bloomberg, în care se menționează că multe persoane din elita politică și economică sunt sătui de război și vor ca luptele să se termine cât mai repede.

Cinci surse citate de Bloomberg spun că nimeni nu îndrăznește să i se opună lui Putin în legătură cu invazia din Ucraina, dar încrederea în autoritatea președintelui rus a fost zdruncinată.

„Este chiar surprinzător cât de răspândită în rândul elitei ruse a devenit ideea că există o șansă ca Putin să nu poată câștiga războiul”, a spus Chiril Rogov, fost consilier guvernamental care a părăsit țara după declanșarea invaziei.

Este neclar cum ar putea arăta o victorie pentru Rusia în acest moment, dar două dintre sursele Bloomberg au spus că speră că Putin va încerca să revendice o „victorie à la Pirus” pe baza teritoriilor din Ucraina pe care rușii le ocupă deja.

Alexandra Prokopenko, o fostă jurnalistă și consilieră bancară din Rusia, a spus că „cel mai bun lucru la care pot spera este ca Rusia să piardă fără să fie umilită”.

Mulți afaceriști și economiști de top din Rusia au fost țintele sancțiunilor occidentale după ce Putin a lansat invazia. Însă, potrivit unui studiu realizat în aprilie de centrul de cercetare The Wilson Center, elita rusă nu dă niciun semn că s-ar gândi să i se opună lui Putin, în ciuda costului mare pe care l-au plătit pentru loialitatea față de președintele rus.

„Este clar că cei mai bogați indivizi din Rusia, care și-au format averile colaborând și sprijinind guvernul, nu sunt dispuși sau nu pot să i se opună lui Putin în ciuda bogăției, relațiilor și resurselor lor considerabile”, potrivit raportului.

Experții au spus pentru Insider că autoritatea lui Putin va fi pusă la grea încercare dacă Rusia va pierde războiul, iar trupele ruse vor fi forțate să părăsească teritoriul ucrainean.

Evgheni Prigojin, la rândul lui, a spus că este sigur că armata rusă urmează să sufere pierderi masive pe câmpul de luptă și că Federația Rusă va pierde nu doar teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina, dar și părți din interiorul granițelor țării. Pentru eșecurile înregistrate de armată, generalii ruși vor fi puși în fața plutonului de execuție, potrivit șefului mercenarilor Wagner.

Rusia se aștepta inițial la o victorie rapidă în Ucraina, dar războiul a intrat într-un impas prelungit ce a provocat costuri uriașe pentru armata și economia rusă.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri