ONU: „Se conturează o catastrofă umanitară în Afganistan. Afganii au nevoie de solidaritatea comunității internaționale”

Data actualizării: Data publicării:
Refugiați afgani cu măști de protecție într-un aeroport după evacuarea din Kabul
Refugiați afgani ajunși pe un aeroport în SUA, după evacuarea din Kabul. Foto: Profimedia Images

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, spune că în Afganistan „se profilează o catastrofă umanitară” și că este nevoie de fonduri pentru a susține această țară după retragerea armatei SUA. El a mai spus că există riscul „agravării crizei umanitare și economice” și „amenințarea unei prăbușiri totale a serviciilor de bază” în Afganistan.

Antonio Guterres îndeamnă, de asemenea, statele membre ONU, „să furnizeze o finanţare adecvată, suplă şi completă” în favoarea populaţiei afgane care este, potrivit lui, „în ora sa cea mai întunecată”.

„I-am îndemnat să contribuie la garantarea faptului că lucrătorii umanitari dispun de finanţare, de acces la garanţii judiciare de care au nevoie pentru a rămâne şi a transporta acest ajutor”, a adăugat el în comunicatul său. Şeful ONU reaminteşte că „aproape jumătate din populaţia afgană - 18 milioane de persoane - are nevoie de o asistență umanitară pentru a supravieţui”.

„Un afgan din trei nu ştie de unde va veni viitoarea masă”, a precizat Antonio Guterres, subliniind că peste jumătate dintre copiii mai mici de cinci ani vor suferi de foame în anul următor.

„Mai mult ca niciodată, copiii, femeile şi bărbaţii din Afganistan au nevoie de solidaritatea comunităţii internaţionale”, a insistat el.

Fără a-i menţiona pe talibani, secretarul general al ONU face apel la „toate părţile să faciliteze un acces umanitar sigur şi fără obstacole la provizii vitale şi esenţiale, precum şi pe cel al lucrătorilor umanitari - bărbaţi şi femei”.

La douăzeci de ani după ce au fost alungaţi de la putere de SUA, talibanii controlează din nou cea mai mare parte a teritoriului afgan. Ei au sărbătorit marţi victoria lor după ce ultimul zbor american a plecat din Kabul în noaptea precedentă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri