ONU se întrunește la Geneva pentru a strânge peste 600 de milioane de dolari ca ajutor umanitar pentru Afganistan

Data actualizării: Data publicării:
oameni asteptand ajutor umanitar in afganistan
Imagine cu mai mulți oameni care așteaptă ajutor umanitar în Afganistan. Foto: Paula Bronstein / Getty Images

Organizația Națiunilor Unite se întrunește, luni, la Geneva, într-o conferință de strângere de fonduri necesare ajutorului umanitar în Afganistan. ONU vrea să strângă peste 600 de milioane de dolari, avertizând că o criză umanitară se prefigurează în urma preluării puterii de către talibani.

Chiar și înainte de preluarea puterii de către talibani luna trecută în Kabul, jumătate din populație – aproximativ 18 milioane de oameni – erau dependenți de ajutor. Această cifră pare că se va mări datorită secetei și penuriei de bani numerar și alimente, avertizează oficialii ONU și organizațiile de ajutor umanitar, conform Reuters.

Afganii vor avea nevoie de aproximativ 606 de milioane de dolari până în decembrie, potrivit ONU. În timp ce multe ţări sunt dispuse să acorde ajutor umanitar, multe sunt preocupate de modul în care vor fi cheltuiţi banii având în vedere că talibanii se află acum la putere şi consideră că ar trebui impuse condiţii pentru acordarea donaţiilor.

Citește și: Pentru ca restul familiei să aibă ce mânca, un afgan încerca să-și vândă la piață fiica de 4 ani: „Nu e o alegere, e disperare”

Aproximativ 40 de miniştri urmează să participe la conferinţa organizată de Naţiunile Unite. Secretarul general al ONU Antonio Guterres este aşteptat la Geneva, în timp ce alţi responsabili vor participa probabil online.

Însă Guterres spune că organizația pe care o conduce are probleme financiare: „În prezent, ONU nu este în stare nici măcar să plătească salariile propriilor angajați”, le-a spus acesta, vineri, reporterilor.

Finanţarea ar urma să fie folosită, de asemenea, pentru programe de susţinere a femeilor şi copiilor, proiecte de educaţie precum şi pentru construirea unor adăposturi de urgenţă deoarece aproximativ 3,5 milioane de persoane sunt strămutate, transmite Agerpres.

Banii sunt necesari şi pentru ajutor alimentar, indică ONU, potrivit căreia 93% din familiile din Afganistan nu au suficientă hrană.

Comisarul ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a avertizat că o ''recrudescenţă a luptelor, încălcarea drepturilor omului sau prăbuşirea economiei şi a serviciilor sociale de bază'' i-ar putea determina pe şi mai mulţi afgani să fugă din ţară.

Citește și: China oferă Afganistanului ajutoare de 31 de milioane de dolari și vaccinuri împotriva COVID-19

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri