Operațiunea Lazarus: Cum au reușit „cei mai mari jefuitori de bănci din lume” să fure milioane de dolari din 28 de țări în două ore

Data publicării:
bani retrași din bancomat
Banca a căror bancomate au fost jefuite a pierdut aproape 14 milioane de dolari. Foto: Profimedia Images

Mai mulți bărbați din statul indian Maharashtra au crezut că s-au angajat ca figuranți într-un film de Bollywood când, de fapt, au fost păcăliți să ia parte la un jaf bancar foarte ambițios care a avut loc în mod simultan în 28 de țări și a durat doar puțin peste două ore, relatează BBC.

Jaful a avut loc pe parcursul unui singur weekend din luna august a anului 2018 și a avut ca țintă Banca Cooperativă Cosmos, care are sediul în Pune.

Într-o după-masă de sâmbătă, angajații biroului central al băncii au primit dintr-o dată o serie de mesaje alarmante. Acestea veniseră din partea companiei americane de plăți bancare Visa, prin care avertiza banca din India că a primit mii de cereri pentru retragerea unor sume foarte mari de bani de la bancomate din partea unor persoane care, aparent, folosesc carduri emise de Cosmos.

Când echipa de la Cosmos a verificat sistemul băncii, aceștia nu au observat nicio tranzacție anormală. Jumătate de oră mai târziu, din motive de siguranță, banca a autorizat Visa să oprească toate tranzacțiile realizate cu cardurile emise de Cosmos. Întârzierea s-a dovedit a fi extrem de costisitoare.

Ziua următoare, Visa a distribuit lista completă de suspecți cu biroul central al Cosmos: în jur de 12.000 de retrageri separate de la diferite bancomate din toată lumea. Banca a pierdut aproape 14 milioane de dolari.

A fost un jaf foarte curajos remarcabil prin amploarea sa și sincronizarea meticuloasă. Infractorii au jefuit bancomate din 28 de țări, inclusiv din SUA, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite și Rusia. Toată operațiunea a durat numai două ore și 13 minute - un fel de flash mob infracțional de excepție la nivel global.

Un grup obscur de hackeri a condus operațiunea

Investigatorii au descoperit că jaful ar fi fost pus la cale de un grup de hackeri obscur care a mai dus la capăt astfel de operațiuni în trecut, aparent, lucrând la comanda statului nord-coreean.

Dar înainte să aibă o imagine completă a operațiunii, investigatorii de la unitatea de poliție din Maharashtra care se ocupă de infracțiunile cibernetice au fost uimiți să vadă zeci de bărbați care foloseau aceste bancomate, introduceau cardurile bancare și îndesau bancnotele în genți.

Paradă militară în Coreea de Nord
Phenianul ar folosi banii furați de hackeri ca să își mețină economia pe linia de plutire și pentru finanțarea programului de înarmare. Foto: Profimedia Images

O bandă de infractori avea un supraveghetor care monitoriza tranzacțiile bancare în timp real pe laptop, potrivit Inspectorului General Brijesh Singh, șeful investigației. De fiecare dată când unul dintre „cărăuși” încerca să păstreze o parte din bani, supraveghetorul îl depista și îl pedepsea.

Folosindu-se de imaginile înregistrate de camerele de supraveghere și de datele de mobil obținute în preajma bancomatelor, investigatorii indieni au reușit să aresteze 18 suspecți în câteva săptămâni după jaf. Majoritatea se află în continuare în închisoare.

Cu toate că cei mai mulți dintre ei nu erau infractori cu experiență - printre ei, un ospătar, un șofer, un cizmar și un farmacist - investigatorii cred că, în momentul în care jaful a avut loc, chiar și bărbații care au fost angajați ca figuranți știau pentru ce au fost recrutați cu adevărat.

Pentru cine lucrează hackerii care au furat în total miliarde de dolari 

Dar pentru cine lucrau acești oameni? Investigatorii arată cu degetul înspre Phenian - hackeri, Coreea de Nord și miliarde de dolari.

Autoritățile americane cred că guvernul nord-coreean folosește un grup de hackeri de elită ca să spargă bănci și instituții financiare din toată lumea pentru a fura bani de care are nevoie ca să își păstreze economia și programul de înarmare pe linia de plutire.

Hackerii, porecliți Grupul Lazarus, ar aparține unei unități conduse de agenția de spionaj a armatei nord-coreene, Biroul General de Recunoaștere.

Kim-Jong-un
Coreea de Nord neagă existența grupului, dar hackerii continuă să pună la cale jafuri: mai nou, au luat la țintă companiile de criptomonede de la care ar fi reușit deja să fure 3,2 miliarde de dolari. Foto: Profimedia Images

Experții în securitate cibernetică le-au dat numele unui personaj biblic care a fost readus la viață de Isus pentru că, odată ce virușii pătrund în rețelele de calculatoare, sunt aproape imposibil de eliminat.

Grupul Lazarus a fost acuzat de furtul a 1 miliard de dolari din banca centrală a Bangladeshului în 2016 și că a lansat atacul cibernetic WannaCry de extorsiune a victimelor pe care le infectau cu viruși, una dintre ele fiind chiar Serviciul Național Medical din Marea Britanie.

Coreea de Nord neagă existența grupului, dar hackerii continuă să fie activi: au luat acum la țintă companiile de criptomonede de la care ar fi reușit deja să fure 3,2 miliarde de dolari.

Autoritățile din SUA a spus despre hackerii nord-coreeni că sunt cei mai mari „jefuitori de bănci” din lume care folosesc „tastaturi în loc de pistoale”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri