Operațiunea „Libelula”. Ucrainenii atacă aerodromurile militare rusești. Forțele ruse obțin câștiguri marginale lângă Avdiivka

Data publicării:
aerodromuri berdiansk
Aerodromul militar din Berdiansk, folosit de forțele ruse pentru atacuri în Ucraina. Sursa Foto: X

Ucrainenii anunță un atac de succes, numit „Operațiunea Libelula”, asupra aerodromurilor militare rusești din Lugansk și Berdiansk, zone ocupate de ruși. Potrivit Forțelor de Operații Speciale ucrainene, au fost distruse nouă elicoptere, un sistem de apărare aeriană și un depozit de muniții. Între timp, pe frontul din est, forțele ruse obțin câștiguri marginale lângă Avdiivka, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

Loviturile ucrainene peste noapte asupra aerodromurilor militare rusești din Luhansk și Berdiansk ocupate au distrus nouă elicoptere, un sistem de apărare aeriană și un depozit de muniții, au informat Forțele de Operații Speciale marți.

Atacurile au lovit, de asemenea, pistele aerodromurilor și „echipamentele speciale” depozitate în hangare. Zeci de soldați ruși au fost uciși și răniți în urma operațiunii, potrivit forțelor ucrainene. 

Ucraina își continuă operațiunile ofensive în direcția Berdiansk din regiunea Zaporojie. Orașul este sub ocupație de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

„Forțele de operațiuni speciale au primit informații despre utilizarea de către inamic a aerodromurilor din Berdiansk și Lugansk ocupate temporar, precum și despre prezența unei cantități semnificative de aviație și echipamente speciale și muniție. Informațiile specificate au fost verificate și confirmate. Coordonatele și datele necesare au fost transmise unităților Forțelor de Apărare. În urma loviturilor din noaptea de 16 spre 17 octombrie, ocupanții au suferit pierderi semnificative”, a transmis ministerul ucrainean al Apărării.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Forțele Aeriene au declarat că rușii încearcă să țină elicopterele și aviația tactică pe aerodromuri mai aproape de linia frontului pentru a putea fi folosite în atacuri.

Forțele ruse obțin câștiguri marginale lângă Avdiivka

Forțele ruse „au avansat marginal” în apropiere de Avdiivka, deși ritmul atacului asupra orașului din prima linie a încetinit, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în raportul său din 16 octombrie.

Citând imagini geolocalizate, ISW a raportat că trupele ruse au avansat trei kilometri la sud de Avdiivka. Cu toate acestea, rapoartele Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei indică faptul că trupele ruse au lansat mai puține atacuri generale în zonă decât în ​​zilele precedente.

ISW a mai spus că forțele ruse sporesc „intensitatea loviturilor aeriene și de artilerie asupra așezării pentru a compensa manevrele lente la sol”, potrivit surselor ruse.

Pe 15 octombrie, ISW a scris că ritmul operațiunilor rusești în apropiere de Avdiivka „probabil este în scădere”.

Forțele ruse au lansat un asalt major asupra orașului Avdiivka din regiunea Donețk pe 10 octombrie. Apărarea ucraineană și câmpurile minate din jurul orașului au împiedicat o descoperire rapidă, iar unitățile ruse au suferit pierderi grele în primele zile de luptă.

Ofensiva poate avea scopul de a trage trupele ucrainene din alte zone cheie ale frontului, în special de lângă Bahmut și din vestul regiunii Zaporojie.

ISW a raportat că operațiunile ofensive ucrainene au continuat în aceste zone pe 16 octombrie.

Citește și Avdiivka, noul Bahmut. Rușii forțează, cu pierderi colosale, încercuirea localității apărate de circa 10.000 de militari ucraineni

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri