Parlamentul francez suspendă dezbaterea pe certificatul COVID, după ce Macron a spus că vrea să-i enerveze pe nevaccinați

Data actualizării: Data publicării:
franta certificat covid
Franța are una dintre cele mai mari rate de vaccinare împotriva COVID-19 din Uniunea Europeană. Foto: Profimedia Images

Parlamentul francez a suspendat miercuri dimineața dezbaterea asupra unei noi legi privind extinderea certificatului COVID-19, deoarece parlamentarii opoziției au cerut explicații președintelui Emmanuel Macron cu privire la comentariile în care acesta a spus că vrea să „enerveze” persoanele nevaccinate, relatează Reuters.

Macron a făcut această remarcă într-un interviu pentru ziarul Le Parisien, publicat marți seara. El a mai spus că persoanele nevaccinate sunt „iresponsabile” și că plănuia să le complice viața atât de mult încât să ajungă să se vaccineze.

Interviul a fost publicat cu puțin timp înainte ca parlamentarii să reia dezbaterea asupra noii legislații, care va face obligatoriu ca oamenii să prezinte dovada vaccinării împotriva COVID-19 pentru a intra într-un restaurant sau cinematograf sau pentru a lua trenul.

„Un președinte nu poate spune astfel de lucruri”, a declarat liderul opoziției Christian Jacob, parlamentar al partidului conservator Les Republicans. „Sunt în favoarea permisului de vaccin, dar nu pot susține un text al cărui obiectiv este să-i „enerveze” pe francezi”, a mai spus acesta.

Franța are una dintre cele mai mari rate de vaccinare împotriva COVID-19 din Uniunea Europeană, cu aproape 90% dintre francezi cu vârsta de 12 ani și peste vaccinați.

De luni de zile, francezii au fost nevoiți să prezinte fie dovada vaccinării, fie un test COVID-19 negativ în multe locuri publice. Dar, pe măsură ce infecțiile cu variantele Delta și Omicron cresc, guvernul a decis să renunțe la opțiunea de testare în noul proiect de lege.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri