Partidul de guvernământ din Georgia acuză SUA de „șantaj”, după ce Washingtonul a impus restricții privind vizele

Data publicării:
parlament georgia
Opoziția față de legea „agenților străini” a declanșat unele dintre cele mai mari proteste din Georgia. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Partidul de guvernământ al Georgiei a acuzat vineri Statele Unite că duc o politică de „amenințări și șantaj”, după ce Washingtonul a anunțat noi restricții privind vizele. Măsura a fost anunțată de Antony Blinken după ce parlamentul georgian a adoptat un proiect de lege privind „agenții străini”.

Proiectul de lege, care ar impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”, a declanșat o criză politică în țara din Caucazul de Sud și amenință legăturile sale istorice puternice cu Washington, notează Reuters.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat joi că Washingtonul lansează o revizuire a cooperării cu Georgia și impune restricții la vizele persoanelor „responsabile sau complice de subminarea democrației în Georgia”, precum și a membrilor familiilor acestora.

Blinken a spus că proiectul de lege, care a declanșat ample proteste de stradă în Georgia, de peste o lună, va „înăbuși exercitarea libertăților de asociere și de exprimare” și va împiedica activitatea organizațiilor media independente.

Partidul de guvernământ „Visul Georgian” a transmis pe Facebook că restricțiile privind vizele nu sunt „nimic altceva decât o încercare grosolană de a restricționa independența și suveranitatea Georgiei”.

„Niciun șantaj nu ne poate obliga să mergem împotriva țării noastre”, se spune în comunicat.

SUA este „comică”

Șeful grupului parlamentar al partidului de guvernământ a spus că mișcarea SUA este „comică” și că va restrânge independența Georgiei.

„Independența țării nu este de vânzare pentru nicio viză”, a scris Mamuka Mdinaradze pe Facebook.

Germania și Franța și-au exprimat săptămâna aceasta profunda îngrijorare cu privire la calea urmată de Georgia, iar Uniunea Europeană a cerut ca Tbilisi să retragă proiectul de lege, spunând că măsura va anula ambițiile națiunii de a adera la blocul european.

Proiectul de lege a fost aprobat de parlamentul Georgiei săptămâna trecută. Acesta a fost respins de președinte, dar partidul ”Visul Georgian” a transmis vineri că va începe procedura de anulare a vetoului săptămâna viitoare.

Opoziția față de proiectul de lege a declanșat unele dintre cele mai mari proteste din Georgia, de când și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Și Rusia a acuzat SUA de șantaj

Criticii din țara cu 3,7 milioane de locuitori o numesc „legea sovietică”, asemănând-o cu legislația folosită de Moscova pentru a reprima disidența. Bruxelles și Washington o prezintă ca fiind autoritaristă și de inspirație rusă.

Un grup de partide de opoziție a emis o declarație în care aplaudă decizia SUA, spunând că aceasta va „proteja constituția, suveranitatea și libertatea Georgiei, precum și viitorul european și euro-atlantic al țării noastre”.

Rusia neagă orice asociere directă cu proiectul de lege, dar a acuzat joi SUA de șantaj, după ce Washingtonul a trimis semnale că ar putea reduce ajutorul pentru Tbilisi și poate introduce sancțiuni.

Georgia a beneficiat de aproximativ 6 miliarde de dolari în pachete de ajutor din SUA, de la începutul anilor 1990. Secretarul de stat adjunct al SUA, James O'Brien, a declarat luna aceasta că Washingtonul va revizui un pachet de ajutor de 390 de milioane de dolari pentru Georgia din cauza proiectului de lege.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Noi reguli în școlile din România. Schimbarea devine obligatorie pentru elevi
Digi FM
O femeie a petrecut 43 de ani după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a decis acum un judecător...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Cât mănâncă pe zi cel mai gras câine din Cehia. Cântărește 125 de kilograme și are aproape un metru înălțime
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...