Partidul lui Imran Khan cheamă oamenii la proteste după arestarea fostului premier

Data publicării:
imran khan fost premier al pakistanului tine un discurs la un miting
Imran Khan, fostul premier al Pakistanului. FOTO: Profimedia Images

Partidul Pakistan Tehreek-i-Insaf (PTI), principala forţă politică din Pakistan, a cerut sâmbătă cetăţenilor din întreaga ţară să protesteze paşnic faţă de condamnarea la trei ani de închisoare cu executare pentru corupție a fostului prim-ministru al țării, Imran Khan, transmite EFE, citată de Agerpres. 

„Secretarul general al PTI, Umar Ayub, a chemat întreaga naţiune la un protest paşnic faţă de verdict”, a anunţat partidul politic pe Twitter.

Într-un alt mesaj asemănător, Ayub a făcut apel la toţi pakistanezii să vină la „protestul PAŞNIC”, evidenţiind astfel caracterul non-violent care ar trebui să predomine manifestaţia, contrar celor întâmplate în mai, când ţara a fost implicată într-un val de violenţe după o primă arestare a lui Khan.

Cu acea ocazie, mii de susţinători ai PTI au ieşit în stradă pentru a cere eliberarea fostului premier şi s-au ciocnit cu forţele de securitate, în timpul cărora diferite proprietăţi şi instalaţii militare au fost distruse şi incendiate. Ciocnirile s-au soldat atunci cu opt morţi şi sute de răniţi, potrivit surselor oficiale, şi cu arestarea a peste 7.000 de persoane, între care mai mulţi lideri ai opoziţiei, potrivit PTI. Cu toate acestea, la două zile după arestarea lui Khan, Curtea Supremă a declarat detenţia lui „ilegală” şi a ordonat eliberarea lui.

Însă Khan a fost din nou condamnat sâmbătă pentru că, atunci când se afla în funcţie, nu a declarat cadouri şi nu le-a transferat la Toshakhana, un depozit guvernamental pakistanez unde sunt păstrate cadourile primite de funcţionarii guvernamentali de la oficiali străini.

Un proces care a început în octombrie anul trecut, când Comisia Electorală din Pakistan l-a găsit vinovat pe Khan că nu a declarat veniturile din vânzarea cadourilor de stat pe care le-a primit în calitate de prim-ministru din 2018 până în 2022 şi a cerut începerea urmăririi penale împotriva fostului premier.

PTI a respins verdictul, insistând că acesta a fost "pătat de luări de poziţie politice", s-a bazat pe fapte falsificate şi nu i-a oferit lui Khan posibilitatea de a prezenta martori sau suficient timp pentru a aduna toate dovezile.

Sentinţa „a fost luată în grabă pentru a-l ţine pe preşedinte (al partidului - n.r.) în afara cursei electorale”, a adăugat formaţia pe Twitter.

Câteva ore mai târziu, PTI a indicat într-un comunicat că a făcut apel împotriva reţinerii lui Khan la o altă instanţă din Lahore, în estul ţării.

Sentinţa de sâmbătă poate atrage după sine interdicţia ca Imran Khan să mai poată candida pentru o funcţie publică pentru o perioadă de 5 ani, dar comisia electorală nu a emis încă o notificare în acest sens.

Pakistanul intenţionează să organizeze alegeri la sfârşitul acestui an, după ce premierul în exerciţiu, Shehbaz Sharif, şi-a anunţat vineri intenţia de a dizolva Adunarea Naţională pe 9 august, dând naştere unui termen de 90 de zile pentru desfăşurarea alegerilor.

La rândul său, fostul premier Imran Khan le-a cerut susţinătorilor săi să rămână „paşnici şi puternici”, într-un mesaj înregistrat în prealabil, difuzat după condamnarea şi arestarea sa sâmbătă.

„Arestarea mea este de aşteptat şi am înregistrat acest mesaj înaintea arestării mele (...) Vreau ca membrii partidului meu să rămână paşnici, de neclintit şi puternici”, a declarat Khan, în înregistrarea video publicată pe contul său de pe aplicaţia X, fostă Twitter.

Potrivit ordinului judecătoresc, Khan va fi încarcerat la închisoarea centrală din Adyala, Rawalpindi, transmite Reuters. Ordinul, văzut de Reuters, îi cere directorului închisorii să-l ia în custodie pe Khan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri