Patriarhul Kirill spune că rușii care nu își servesc țara sunt „dușmani interni”: „Dragostea de patrie e cea mai mare virtute”

Data publicării:
Russia Religion St. Tatiana Day
Patriarhul rus Kirill. Foto: Profimedia Images

Capul puternicei Biserici Ortodoxe din Rusia, Kirill, i-a calificat marţi pe ruşii care nu-şi servesc ţara drept "duşmani interni", şi a declarat că patriotismul este "cea mai mare virtute", potrivit agenţiei de presă oficiale ruse RIA Novosti, citată de Reuters.

Patriarhul Kirill, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, este un susţinător ferm al războiului declanşat de Kremlin în Ucraina, în cursul căruia zeci de mii de persoane au fost ucise, iar alte milioane şi-au părăsit locuinţele, căutând refugiu în străinătate sau în zonele mai sigure din interiorul ţării.

"Astăzi, rugăciunea noastră se îndreaptă către patria noastră, pentru ca Domnul să o protejeze de duşmani interni şi externi, de toţi cei care nu-şi asociază viaţa cu Rusia, care sunt gata să facă bani în Rusia, dar care nu au fost niciodată dispuşi să-şi servească patria", a declarat Kirill într-o predică, potrivit RIA, scrie Agerpres.

"Trebuie să le inculcăm oamenilor, inclusiv prin predica bisericii, dragostea de patrie, cea mai mare dintre virtuţi", a spus el în predica ţinută la Catedrala Sf. Arhanghel Mihail din incinta Kremlinului, în centrul Moscovei.

Kirill nu a detaliat, dar remarcile sale par să-i vizeze în parte pe ruşii care se eschivează de recrutare, preferând uneori să plece în străinătate pentru a evita să fie chemaţi în armată pentru a merge să lupte în ceea ce Putin numeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina.

Putin s-a folosit deseori de Biserica Ortodoxă Rusă şi de tradiţiile sale bogate pentru a promova sentimentul de mândrie naţională şi de patriotism în rândul ruşilor. El a participat săptămâna trecută la o slujbă de Paşte şi şi-a făcut semnul crucii de mai multe ori.

Preşedintele rus, susţinut puternic de patriarhul Kirill, prezintă invazia Moscovei în Ucraina drept o ripostă defensivă împotriva a ceea ce el consideră a fi un Occident agresiv şi decadent care este hotărât să distrugă Rusia şi cultura sa.

Ucraina susţine că Rusia duce un război de agresiune neprovocat pentru acaparare de teritoriu şi pentru a-i strivi independenţa.

Războiul, care se prelungeşte de 14 luni, a aprofundat diviziunile între creştinii ortodocşi din întreaga lume şi i-a determinat pe mulţi ucraineni să rupă cu Patriarhia Moscovei, condusă de Kirill, şi să treacă la Biserica Ortodoxă a Ucrainei, aflată în comuniune cu Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, care i-a recunoscut autocefalia în 2019.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri