Patru consilieri influenți l-au părăsit pe Boris Johnson din cauza scandalului Partygate

Data publicării:
Boris Johnson
Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit. Foto: Profimedia Images

Premierul britanic Boris Johnson este părăsit de consilieri. În urma scandalului petrecerilor de sărbători din Downing Street din perioada lockdownului (Partygate), patru influenți colaboratori și-au dat demisia, printre ei fiind și șeful de cabinet.

Plecarea lor slăbește și mai mult guvernul Johnson, în criză după ce s-a aflat despre întâlnirile cu dans și alcool organizate, în carantină, la reședința oficială a premierului.

Munira Mirza, directoarea Unităţii Politici din Downing Street, a fost prima care şi-a anunţat plecarea, urmată de directorul Departamentului de comunicare, Jack Doyle, despre care se crede că a participat la una din aceste petreceri. Au mai demisionat șeful de personal Dan Rosenfield și secretarul principal Martin Reynolds.

Munira Mirza i-a reproşat premierului Boris Johnson că a lansat o acuzaţie "înşelătoare" la adresa liderului opoziţiei atunci când s-a apărat în Parlament, după publicarea unui raport intern copleşitor despre reuniunile din Downing Street.

Boris Johnson l-a acuzat atunci pe liderul laburist Keir Starmer că i-a permis defunctului pedofil Jimmy Savile, fostă vedetă a BBC, să scape de justiţie atunci când s-a aflat la conducerea parchetului britanic. Recurgerea la această acuzaţie, răspândită în cercurile conspiraţioniste şi de extremă dreaptă, a provocat indignare.

Keir Starmer l-a acuzat, la rândul său, pe Boris Johnson că repetă teorii conspiraţioniste fasciste pentru a câştiga în mod ieftin capital politic.

"Nu a existat un fundament rezonabil sau just pentru această afirmaţie", a scris Munira Mirza în scrisoarea de demisie publicată pe site-ul revistei The Spectator. A fost o "referire partizană şi nepotrivită într-un cazul îngrozitor de abuzuri sexuale asupra copiilor", a spus ea, citată de CNN. "Nu v-aţi cerut scuze pentru impresia înşelătoare pe care aţi lăsat-o" în ciuda unei solicitări în acest sens, a continuat ea.

Fost membră a defunctului Partid Comunist Revoluţionar, Munira Mirza a lucrat cu Boris Johnson în perioada în care acesta a fost primar al Londrei, între 2008 şi 2016.

Boris Johnson și-a cerut scuze, luni, în Parlamentul de la Londra, după ce au fost publicate concluziile incriminatoare ale investigației cu privire la petrecerile cu alcool care au avut loc la reședința oficială a premierului, în timpul perioadei de lockdown și restricții dure în Marea Britanie. Deși s-a angajat că va „remedia”, Johnson refuză să demisioneze, în ciuda apelurilor repetate din partea opoziției, dar mai ales din partea parlamentarilor propriului partid.
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri