Polemici și tensiuni în Napoli, capitala Camorrei. Se cuvine ca tinerii uciși de poliție să aibă picturi murale?

Data actualizării: Data publicării:
pictura murala cu un tanar in orasul napoli
Ugo Russo, un tânăr ucis de poliție în timp ce comitea un jaf, are o pictură murală în orașul Napoli, o practică ce dă naștere unor controverse Foto: captură video Digi24

Partea de sud a Italiei este cunoscută pentru plaje, mâncare, arhitectura frumoasă, dar, din păcate, și pentru mafia sa. Napoli, de exemplu, cu vulcanul Vezuviu, clădirile și aleile sale istorice, este dominat de puternicul clan mafiot Camorra. De cum apune soarele, aceste bande criminale dau de furcă poliției, pe măsură ce îndeplinesc ordinele șefilor. Pentru tinerii sau șomerii napoletani ideea de a câștiga bani rapid prin munca murdară a mafiei poate fi irezistibilă. Dar o astfel de decizie poate aduce moartea, așa cum i s-a întâmplat lui Ugo Russo. Acum, o pictură murală care îl înfățișează pe Ugo provoacă tensiuni în Napoli - unii o văd ca pe o batjocură adusă victimelor. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Un moped se oprește în fața unui magazin de cartier, un hoț cu cască și fața acoperită de o mască intră și îl amenință pe casier cu o armă, ca să fure bani sau un ceas - mulți infractori tineri cred că este ceva simplu. Dar apoi, un polițist sau un carabiner îmbrăcat în civil observă jaful și totul se încheie cu victime.

Poliția, acuzată că ar reacționa prea violent

Ugo Rosso avea 15 ani când a fost ucis de un polițist militar, în centrul elegant al orașului Napoli.

„Fiul meu a fost omorât. A fost împușcat de două ori în piept și o dată în ceafă”, povestește Vicenzo Russo, tatăl lui Ugo.

Tatăl lui Ugo Russo și mezinul său stau în fața unei uriașe picturi murale care domină o mică piață din Cartierul Spaniol. Este imaginea lui Ugo care își privește familia și vecinii și cere dreptate.

Nu se spune nimic despre faptul că Ugo a comis un jaf armat.

Mulți sunt de accord cu această pictură murală și se plâng de violența poliției și de anchetele greoaie. Ei susțin că procedura judiciară împotriva polițistului militar nici măcar nu a început cu adevărat. Prin urmare, familia Russo primește tot mai mult ajutor de la cei care cer explicații și, în egală măsură, mai multă solidaritate între bogații și săracii din Napoli.

„Fiecare primește ce merită”

„Mentalitatea dominantă în acest oraș este că fiecare primește ceea ce merită. Nu există solidaritate socială, bogații rămân bogați, săracii rămân săraci. Iar dacă un tânăr comite o infracțiune, trebuie împușcat - este doar vina lui!”, susține Alfonso De Vito, asistent social.

Tatăl lui Ugo, care a intrat în atenția poliției încă din adolescență, crede același lucru.

„Nimeni din acest oraș nu vrea să afle cu adevărat ce anume îi impinge pe tineri să comită astfel de jafuri. Ei vor doar să ne distrugă, să ne calce în picioare ca pe niște paraziți”, acuză Vincenzo Russo.

Venerarea „martirilor” în stil Camorra nu este pe placul bisericii

Un alt cartier, o altă pictură murală. Îl comemorează pe tânărul de 17 ani Luigi Caiafa, iar lângă e un altar pentru aprins lumânări. În octombrie anul trecut, și el a fost împușcat mortal de un polițist în civil, în timp ce comitea un jaf.

Între timp, pictura murală a fost înlăturată de poliție. Infractorii nu trebuie glorificați.

Locuitorii din cartier sunt nemulțumiți și supărați pe stat.

Tineri infractori prezentanți drept sfinți?! Acest tip de venerare din cadrul Camorra, mafia din Napoli, îi este binecunoscut preotului Luigi Merola. El luptă de 20 de ani împotriva acestui lucru.

„Să afișezi poza unui om care a comis un jaf sau care este șeful unui clan și să-l venerezi ca pe un sfânt transmite un mesaj foarte urât. Ca și cum răul s-ar putea transforma în bine… Știm că asta nu e adevărat”, spune preotul Luigi Merola.

Preotul luptă împotriva acestor demonstrații ilegale de putere și a fost, de asemenea, amenințat. Cu toate acestea, în spatele zidurilor înalte, el continuă să lucreze pentru tineri. Acum, în timpul pandemiei, îi ajută cu temele online și în vremuri normale, cu activități recreative. Familiile afectate serios de pandemie primesc ajutor, pentru ca generațiile viitoare să nu comită infracțiuni.

Cum se propagă violența în rândul tinerilor

„Fiecare cartier are șeful său de clan. Cei mai mulți dintre acești șefi sunt acum în închisoare și mulți tineri profită de acest lucru. Formează bande care se luptă între ele. Acest lucru sporește violența, pentru că șeful actual a pierdut controlul și nu mai poate menține ordinea în cartier așa cum o făcea înainte”, explică preotul Merola.

În plus, personajele din seriale cunoscute cu mafioți devin modele pentru mulți tineri. Experții spun că acest lucru sporește rivalitatea și ușurința cu care apare violența pe străzi.

„Ca să zic așa, violența este justificată de lipsa de intervenție a statului. Există o lipsă de perspectivă din partea poliției sau procurorilor, ceea ce îi face pe infractori să simtă că pot scăpa de orice. Fără să fie arestați, inculpați sau considerați responsabili”, spune Francesco Bellofatto, expert în bullying online.

Dar poate că vremurile se schimbă, pentru că tot mai mulți oameni din Napoli cer ca pictura murală a lui Ugo Russo să fie înlăturată. Un tâlhar de 15 ani nu este un sfânt, nici zeu - precum zeul fotbalului, aflat la câteva străzi distanță. Numai Diego Armando Maradona, idolul decedat care a jucat odinioară pentru Napoli, unește orașul și poate fi venerat ca un sfânt de cei buni și răi, deopotrivă.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri