Politico: Emmanuel Macron se vrea a fi psihologul presei europene - „Nu pot să vă tratez complexele. Eu n-am niciunul”

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron, stă pe un fotoliu alb, cu mască de protecție neagră, și mâinile împreunate
Președintele Franței, Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Epidemiolog-șef, think-tanker-șef, iar de acum, și psiholog pentru presa europeană, scrie Politico într-un editorial în care îl ironizează pe președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru o ieșire la adresa jurnaliștilor europeni, de la sfârșitul săptămânii trecute.

La summitul UE de la Porto, de sâmbătă, Macron s-a răstit la jurnaliștii care i-au pus întrebări cu privire la decizia președintelui SUA, Joe Biden, de a suspenda brevetele pentru vaccinurile anti-Covid.

„Vă pun vouă, presei europene, o întrebare aproape psihologică”, a spus Macron pe un ton care amintea de conferințele de presă ale fostului președinte al Statelor Unite, Donald Trump.

„Când în urmă cu un an, noi, europenii, lansam ACT-A, schema globală de luptă împotriva Covid-19, atunci nu ați venit să spuneți «Iată! Europenii dețin ascendentul moral. Iată! Statele Unite nu îi urmează!»

Și acum, când Statele Unite vin în urma noastră, lucru care se întâmplă, acum spuneți că asta reprezintă leadership moral”, a spus Macron.

De fapt, reticența Statelor Unite conduse de Trump de a se implica în inițiativele globale menite să combată pandemia de coronavirus au fost relatate pe larg în presa europeană.

Îmi dați impresia că v-ați trezit din somn acum și nu ați urmărit filmul. Eu nu pot să vă tratez complexele pentru că eu nu am niciunul”, a continuat președintele francez.

„Dar de ce să lăsăm știri publicate să strice o psihoanaliză atât de bună”, se întreabă retoric și ironic jurnaliștii Politico.

În perioada recentă, Macron a părut iritat constant de comparațiile cu administrația Biden. El a părut să vrea să insiste că Statele Unite sunt țara care încearcă să țină pasul cu Europa în domenii precum combaterea schimbărilor climatice, solidaritatea în ce privește vaccinurile și lupta împotriva discursului urii din online.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri