Poliţiştii canadieni încearcă să restabilească ordinea în capitală. Peste 100 de protestatari au fost arestaţi

Data actualizării: Data publicării:
politisti in ottawa
FOTO Profimedia Images

Poliţia canadiană încearcă să restabilească ordinea în capitală, după ce camioane şi demonstranţi ocupă centrul oraşului Ottawa de peste trei săptămâni și protestează față de restricţiile impuse de pandemie.

Vineri au fost mai multe acțiuni tensionate în Ottawa. Au intervenit sute de poliţişti, inclusiv călare.Unii protestatari au fost scoşi din camioane, iar alţii care s-au opus  acțiunilor poliției au fost puşi la pământ şi încătuşaţi.

Patru dintre principalii organizatori ai protestelor au fost deja reţinuţi şi peste 100 de manifestanţi au fost arestaţi.

Poliţia a transmis că protestatarii au avut un comportament agresiv.

Protestele au pornit de la opoziţia camionagiilor de a se vaccina pentru a putea trece frontiera dintre Canada şi Statele Unite, dar blocajul s-a transformat treptat într-o demonstraţie antiguvernamentală şi împotriva premierului Justin Trudeau, scrie Reuters.

"Cererile noastre nu sunt ridicole. Vrem să se renunţe la obligativitatea vaccinării şi la restricții", a declarat un şofer de camion care a spus că nu mai poate lucra  din cauza certificatelor transfrontaliere de vaccinare. Vineri, el a susținut că nu va pleca din fața parlamentului şi că aşteaptă să fie arestat.

Premierul Justin Trudeau a afirmat joi dimineaţă că această provocare nu mai are nimic "paşnic", în cursul unei dezbateri istorice în Camera Comunelor asupra punerii în aplicare a legii privind măsurile de urgenţă, dispoziţie excepţională invocată luni pentru a doua oară în timp de pace în istoria Canadei. Într-o scrisoare adresată premierilor provinciilor miercuri seara, el a apreciat că mişcarea "ameninţă democraţia" şi subminează "reputaţia Canadei în străinătate".

"Conturile bancare ale persoanelor fizice şi ale companiilor" având legătură cu blocajul au fost îngheţate, a precizat într-o conferinţă de presă ministrul finanţelor şi vicepremier, Chrystia Freeland. Calificând situaţia "precară", ministrul securităţii publice, Marco Mendicino, a spus că "blocadele ilegale la frontieră" au costat economia canadiană miliarde de dolari.

Manifestanţii, hotărâţi să rămână "până la final", au primit miercuri un ultimatum de la forţele de ordine, care au făcut turul camioanelor pentru a distribui un pliant ordonându-le "să părăsească locul".

Noul şef al poliţiei din Ottawa a declarat miercuri că este pregătit "să utilizeze unele tehnici care nu sunt frecvent întâlnite în Ottawa".

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri