Polonia construiește un zid la granița cu exclava Kaliningrad

Data publicării:
Soldați discută în mijlocul unei zone verzi
Soldați polonezi în apropiere de granița ruso-poloneză, spre exclava Kaliningrad. Foto: Profimedia Images

Guvernul Poloniei a anunțat, miercuri, că va construi o barieră fizică la granițele sale cu exclava rusească Kaliningrad pentru a oprit trecerile ilegale de migranți, despre care polonezii spun că sunt orchestrate de ruși.

Polonia deja a construit o barieră fizică și electronică la granița sa cu Belarusul. Guvernul de la Varșovia a acuzat regimul Lukașenko că aduce migranți din Orientul Mijlociu pentru a-i trimite, apoi, peste graniță în Polonia. Dictatorul bielorus neagă acest lucru.

În urma lansării unor zboruri care leagă Kaliningradul de Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, „am decis să acţionez pentru a spori securitatea la frontiera cu exclava Kaliningrad. Vom începe să construim acolo o barieră provizorie”, a declarat ministrul polonez al apărării, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, bariera va fi formată din trei garduri paralele de sârbă ghimpată, înalte de 2,5 metri şi late de 3 metri, precum şi din echipamente electronice. Lucrările vor începe de miercuri, a spus el. Granița terestră a Poloniei cu Kaliningrad are o lungime de 210 kilometri.

Pentru a preveni o criză migratorie pe care Polonia o consideră „un război hibrid” dus de Rusia şi Belarus împotriva sa, guvernul de la Varşovia a impus, în septembrie 2021, o zonă largă de aproximativ trei kilometri şi lungă de peste 400 de kilometri la granița sa cu Belarus.

Această zonă era interzisă oricărei persoane care nu are rezidenţa acolo, inclusiv membrilor unor ONG-uri care îi ajută pe migranţi şi jurnaliştilor.

De la ridicarea acestei măsuri în iulie, este în continuare interzis ca cineva să se apropie la mai puţin de 200 de metri de această frontieră, protejată de atunci de o barieră metalică înaltă de cinci metri, pe cale de a fi echipată cu camere şi detectoare de mişcare.

În ciuda practicii curente de expulzări aplicată de Polonia, în jur de o sută de tentative de trecere ilegală a graniţei polono-bieloruse, de către migranţi proveniţi în principal din Orientul Mijlociu, sunt semnalate aproape zilnic de poliţia de frontieră şi de ONG-urile care acționează la faţa locului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri