Video Polonia: Sute de migranți au rupt gardul de sârmă de la graniță. Atacul a fost supervizat de forțele bieloruse

Data actualizării: Data publicării:
Polonia gard spart
Poliția de frontieră din Polonia susține că migranții au spart gardul de sârmă ghimpată, marți seară. Foto: Captură Twitter/ @Straz_Graniczna

Poliția de frontieră poloneză anunță, miercuri, că un grup de migranți a spart gardul de sârmă ghimpată de la granița țării și a încercat să pătrundă forțat în țară. Într-o postare pe Twitter, autoritățile poloneze spun că atacul a fost „supervizat” de forțele bieloruse și că migranții au atacat cu pietre.

„Ieri, în data de 23.11, în jurul orei 19:00, un grup de 100 de străini agresivi au trecut cu forța granița. Pietre au fost aruncate în forțele de ordine poloneze. Atacul a fost supervizat de forțele bieloruse”, se arată în postarea de pe Twiter a poliției de frontieră poloneze.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

UE şi SUA au acuzat Belarus de orchestrarea crizei ca represalii la sancţiunile europene impuse împotriva regimului Lukaşenko, care se află la putere de aproape trei decenii şi a zdrobit opoziţia şi mass-media independente.

Într-un interviu acordat BBC, Lukaşenko a declarat că poliţiştii de frontieră belaruşi i-au ajutat „poate” pe migranţi să treacă, însă a negat că Minskul i-a adus în Belarus. El a îndemnat UE să-i primească pe migranţi.

Potrivit Belarus, în prezent există circa 7.000 de migranţi pe teritoriul său.

Human Rights Watch: Belarusul și Polonia sunt ambele responsabile de criza umanitară

Human Rights Watch scrie că mii de oameni sunt blocați într-un vid disperat la granița dintre Belarus și Polonia, drepturile le sunt încălcate grav, iar viețile le sunt puse în pericol. Încurajați de agenți de călătorie locali să vină la Minsk, ei au ajuns la granița UE cu Belarus în speranța că vor putea să treacă în Polonia.

Conform raportului, oficialii polonezi îi resping pe cei care încearcă să treacă graniță și îi forțează înapoi pe cei care reușesc să treacă. Când ajung înapoi la Minsk, sunt bătuți de forțele bieloruse care îi arestează și îi forțează să încerce să treacă din nou în Polonia. De multe ori îi și opresc să călătorească în alte părți ale Belarusului sau să se întoarcă în țările de origine.

Fără să poată să stea în nicio țară sau să se întoarcă acasă, oamenii stau de zile și săptămâni la graniță fără adăpost sau acces la hrană sau apă. Din această cauză, oamenii mor, suferă e hipotermie sau de alte boli și răni.

Belarusul și Polonia sunt ambele responsabile de această criză umanitară, mai scrie Human Rights Watch.

Citiți și: Un copil de 9 ani cu picioarele amputate se află printre migranții care așteaptă în frig la granița UE

În octombrie, cercetători ai HRW au mers în ambele părți ale graniței și i-au intervievat pe migranți. Ei spun că polițiștii de frontieră polonezi îi forțează în mod frecvent să se întoarcă în Belarus.

Dacă unii dintre ei sunt răniți sau bolnavi, sunt duși la spital pentru tratamente medicale și drept de ședere temporară de șase luni pentru motive umanitare. Familiile celor spitalizați sunt trimise înapoi, însă, despărțindu-i, practic, unii de ceilalți.

Trupele bieloruse îi rețin apoi pe cei care sunt trimiși în spatele graniței și îi duc în alte locuri de la graniță pentru a-i forța să treacă în Polonia din nou. La momentul redactării raportului, scrie HRW, 13 oameni au murit, iar venirea frigului în septembrie a exacerbat criza.

Cei intervievați acuză violențe, abuzuri, furturi și extorsiuni practicate de polițiștii de frontieră bieloruși.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri