Povestea bielorușilor care vor să lupte împotriva Rusiei în Ucraina. Speră să-și scape astfel țara de sub controlul lui Putin

Data publicării:
regrupare rusi a granita
Noi imagini din satelit cu ultimele mișcări ale trupelor ruse la granița cu Ucraina. FOTO: Profimedia Images

Batalionul Pohonia este format din aproape 30 de bieloruși care trăiesc în Polonia și în alte țări din Europa. Ei se antrenează în apropiere de granița cu Ucraina pentru a se alătura sutelor de compatrioți deja implicați în bătălia împotriva Rusiei, relatează CNN.

Voluntarii spun că scopul lor este de a-și elibera țara de sub controlul președintelui rus Vladimir Putin. Pentru a realiza acest lucru, liderul de la Kremlin trebuie mai întâi să fie învins în Ucraina, spun ei.

Oamenii au vârste între 19 și 60 de ani. Aproape niciunul nu are experiență de luptă. Printre ei se numără un jucător profesionist de poker, un artist rock și un electrician. Voluntarii sunt conduși de dizidentul și restauratorul Vadim Prokopiev.

„Vedem o oportunitate. Am făcut apel la bieloruși să se alăture bătăliei pentru Ucraina, deoarece acesta este pasul unu înainte de pasul următor, care este bătălia pentru Belarus”, a spus Prokopiev.

Majoritatea membrilor grupului, inclusiv Prokopiev, au fost forțați să plece din Belarus în 2020, când președintele Aleksandr Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a reprimat violent protestele față de alegerile prezidențiale suspectate de fraudă.

„Dacă Ucraina pierde acest război, Belarusul nu va avea nicio șansă să se elibereze. Dacă Ucraina câștigă acest război, înseamnă că mâinile lui Putin sunt prea ocupate și nu îl va sprijini pe Lukașenko cu resurse”, spune Prokopiev.

Batalionul Pohonia vrea să se alăture Legiunii Internaționale de Apărare a Ucrainei, o unitate militară formată din voluntari străini, dar nu au fost încă admiși.

Alte sute de voluntari din Belarus sunt deja în Ucraina și luptă alături de trupele Kievului. Patru au fost uciși de la începutul războiului, a spus lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată și ea în exil.

„Oamenii din Belarus înțeleg că soarta Belarusului depinde de soarta Ucrainei și că acum este foarte important să eliberăm Ucraina pentru a putea scăpa apoi de regimul lui Lukașenko”, a spus Tihanovskaya pentru CNN.

Moscova folosește Minskul ca bază-satelit pentru războiul său împotriva Ucrainei. La începutul conflictului, Putin a ordonat ca trupele sale să intre în Ucraina și din Belarus.

De altfel, Belarusul a fost folosit ca o trambulină pentru multe dintre operațiunile aeriene ale Rusiei în Ucraina, potrivit informațiilor colectate de avioanele de supraveghere ale NATO. Iar armata ucraineană spune că a interceptat mai multe rachete lansate asupra teritoriului său din Belarus.

NATO se teme că Kremlinul ar putea chiar să îi ceară lui Lukașenko să-și desfășoare armata pentru a ajuta forțele Moscovei pe câmpul de luptă.

Statele Unite au sancționat mai multe companii și entități din Belarus din cauza sprijinului acordat lui Putin. Dar Lukașenko susține că nu are remușcări.

„Nu am început acest război, conștiința noastră este curată. Mă bucur că a început”, a spus el în în martie.

La începutul acestei săptămâni, Putin i-a mulțumit lui Lukașenko pentru sprijinul său, spunând: „Nu am avut niciodată îndoieli că, dacă cineva ne va oferi sprijinul, acesta va fi Belarus”.

Opoziția din Belarus, fracturată și fragilizată după represiunea din 2020, spune că luptătorii voluntari fac parte dintr-o strategie mai amplă de destabilizare a regimului Lukașenko.

„Toți acești luptători din Belarus sunt adevărați eroi. Acum apără Ucraina și poate într-o zi ar putea apăra și Belarusul”, a spus Tihanovskaia.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri