Povestea prințeselor din Dubai răpite și ținute ostatice de propriul tată, șeicul. Sora mai mare a fost „transformată într-un zombie”

Data actualizării: Data publicării:
printeșa latifa
Prințesa Latifa FOTO: Profimedia Images

Prinţesa Latifa, fiica şeicului din Dubai pe care acesta o ține captivă, a făcut un apel la poliţia britanică să reinvestigheze răpirea surorii sale mai mari de pe o stradă din Cambridge, în urmă cu peste 20 de ani.

Într-o scrisoare trimisă și la BBC, Latifa spune poliţiei din Cambridgeshire că redeschiderea investigațiilor ar putea duce la eliberarea prinţesei Shamsa, care a fost capturată la ordinele tatălui lor.

Shamsa, care avea atunci 18 ani şi între timp a împlinit 39, nu a mai fost văzută deloc în public de la data răpirii. Guvernul din Dubai nu a vrut să comenteze situația pentru BBC.

Prințesa Latifa FOTO: Profimedia Images
Prințesa Latifa FOTO: Profimedia Images

Un judecător al Înaltei Curţi a decis în 2019 că şeicul Mohammed bin Rashid al Maktoum şi-a răpit ambele fiice şi le-a ţinut captive împotriva voinţei lor.

Săptămâna trecută, BBC a difuzat videoclipuri şocante pe care Latifa le-a înregistrat în secret pe telefon, în care a spus că este ţinută „ostatică” de tatăl, după ce a încercat să fugă din țară în 2018. ONU a cerut atunci Emiratelor Arabe Unite să facă dovada faptului că Latifa este încă în viaţă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cu 20 de ani în urmă, tentativa surorii mai mari de a scăpa de familie s-a încheiat, de asemenea, cu capturarea și încarcerarea acesteia.

În august 2000, la două luni după ce a fugit de pe o proprietate din Anglia a tatălui ei, Shamsa a fost dusă cu elicopterul de la Cambridge în Franţa şi apoi cu un avion privat înapoi în Dubai.

Într-o scrisoare scrisă de mână, pe care Latifa a formulat-o acum 3 ani, prințesa cere autorităţilor britanice să intervină. „Tot ce vă cer este să acordaţi atenţie cazului ei, pentru că i-ar putea oferi libertatea ... ajutorul şi atenţia voastră asupra cazului ar putea să o elibereze. Are legături puternice cu Anglia, iubeşte cu adevărat Anglia, cele mai frumoase amintiri ale sale au fost din perioada petrecută acolo”, a scris Latifa.

Poliţia din Cambridgeshire a deschis pentru prima dată o investigaţie de răpire în 2001, după ce Shamsa a luat legătura cu un avocat pentru migrație. Însă ancheta s-a blocat pentru că investigatorii nu au putut să intre în Dubai.

O nouă revizuire a fost lansată după publicarea hotărârii Înaltei Curţi în 2020. Poliţia din Cambridgeshire a declarat că a primit scrisoarea de la Latifa, care „va fi privită ca parte a revizuirii în curs”.

Cine este prințesa Shamsa și cum a eșuat evadarea ei

Prințesa Shamsa a crescut parțial în Marea Britanie și a primit o educație occidentală.

Prințesa Shamsa
Prințesa Shamsa FOTO: furnizată de familie autorităților britanice

„Shamsa nu era ceea ce se poate numi „prințesă””, spune vărul ei Marcus Essabri, care a trăit cu familia în Dubai timp de doi ani și a fost aproape de Shamsa. „Era obraznică. Plină de viață și aventuroasă. A vrut să facă o schimbare pentru femeile din lumea arabă. Atunci au început problemele”, a spus Essabri.

Shamsa i-a scris lui Essabri de la Londra în 1999, cu nouă luni înainte de evadare. Tatăl ei, pe atunci prințul moștenitor al Dubaiului, nu o lăsa să își continue studiile și să meargă la universitate.

„Nu am voie să continui. Știi că nici măcar nu m-a întrebat ce mă interesează. A spus doar că nu", i-a scris prințesa vărului ei.

În scrisoare i-a mărturisit că se gândește să fugă.

În vara anului 2000 s-a urcat la volanul unei mașini și a condus până la  marginea proprietății vaste a șeicului, în valoare de 75 de milioane de lire sterline, din Longcross, Surrey. Șeicul a trimis o echipă de agenți pentru a o urmări în secret.

Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum
Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum FOTO: Profimedia Images

La 19 august 2000, un bărbat a dus-o pe Shamsa la Cambridge și s-au cazat la un hotel. Acolo au sosit și agenții tatălui ei  care au capturat-o de pe stradă. A doua zi a fost dusă cu elicopterul în Franța, iar după câteva ore, cu un avion privat, în Dubai.

Latifa spune că, după capturare, sora ei a petrecut 8 ani în închisoare.

În 2008, Latifa a văzut-o: „Trebuia dusă de mână. Nu putea deschide ochii. I se dădeau pastile pentru a puetea fi controlată. Pastilele alea o transformau într-un zombie."

În 2019, Latifa a întâlnit-o din nou pe Shamsa. Ea i-a descris întâlnirea vărului ei, printr-un mesaj secret pe telefon. „Este în viață, dar a fost drogată atât de mult încât este de nerecunoscut”.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri