Presă: Germania recurge la trucuri contabile pentru a atinge ţinta de cheltuieli de 2% din PIB cu apărarea, impusă de NATO

Data publicării:
German Army Leopard 2 A7V main battle tank
Tanc Leopard 2 A7V al armatei germane. Foto: Profimedia Images

Guvernul german utilizează diverse „artificii contabile” pentru a respecta ţinta de cheltuieli cu apărarea, de 2% din PIB, impusă de NATO în 2024, susţine un articol publicat vineri în revista germană Spiegel, care citează un document intern al Ministerului de Finanţe de la Berlin, conform Agerpres.

Potrivit acestui articol, cheltuielile efectuate de un număr de şapte ministere, de Cancelaria lui Olaf Scholz şi de ambele camere ale Parlamentului german sunt considerate drept cheltuieli cu apărarea.

Cele mai mari cheltuieli, de 11,2 miliarde de euro, sunt de la Ministerul de Finanţe, susţine Der Spiegel, adăugând că suma include 4,5 miliarde de euro sub formă de plăţi cu dobânzile, pe care Ministerul de Finanţe de la Berlin o justifică pe motiv că echipamente militare au fost achiziţionate pe bază de acumulare de datorii.

De asemenea, cheltuielile cu avioanele guvernamentale precum şi cu plata pensiilor pentru cadrele militare din fosta armată a Republicii Democrate Germane (RDG), care în 1990 s-a reunit cu Germania de Vest, sunt incluse şi ele drept cheltuieli cu apărarea.

În luna august, o sursă a declarat pentru Reuters că Guvernul german a renunţat să se mai angajeze legal pentru atingerea ţintei de cheltuieli cu apărarea de 2% din PIB pe bază anuală, respectând doar promisiunea de a ajunge la o medie de 2% din PIB pe parcusul a cinci ani.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri