Președinta Ungariei îi răspunde lui Aurescu, după ce MAE a reacționat la mesajele revizioniste

Data actualizării: Data publicării:
Katalin Novak, la summitul B9
Katalin Novak, președintele Ungariei. Foto: Profimedia Images

Protestul Ministerului român de Externe este „excesiv și nejustificat, însă nu neobișnuit”, spune președintele Ungariei, în urma poziției MAE din România, referitor la mesajele postate de Katalin Novak în mediul online despre Ardeal, potrivit maszol.ro.

Mandiner.hu a solicitat opinia Palatului Sándor cu privire la demersul și criticile Ministerului de Externe de la București.

„Protestul Ministerului român de Externe este exagerat și nejustificat, însă nu neobișnuit. Postarea care prezintă imnul secuiesc este încă disponibilă pe platformele de socializare. Pentru a cita salutul reformat din Transilvania: „Pace de la Dumnezeu”, se arată într-un comunicat transmis de președinție.

Președintele Ungariei a postat sâmbătă pe Facebook un videoclip cu imnul Ținuțului Secuiesc, după vizita în România, la Șumuleu Ciuc. Materialul avea în descriere un vers al cântecului cu trimitere la Transilvania: „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”. MAE dezaprobă ferm afirmațiile acesteia și susține că i-a transmis liderului de la Budapesta că „astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Reprezentanţii MAE spun că a fost prompt contactat ambasadorul Ungariei la Bucureşti Zákonyi Botond şi i-a transmit dezaprobarea fermă cu privire la mesajele publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României care „nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări”.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri