Președintele Africii de Sud acuză NATO că a provocat războiul din Ucraina și susține că i s-a cerut să medieze conflictul

Data publicării:
Cyril Ramaphosa
Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud. Foto: Profimedia Images

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a acuzat NATO, joi, pentru războiul pornit de Putin împotriva Ucrainei și a declarat că el va rezista apeluri de a condamna Rusia, relatează Reuters.

„Războiul ar fi putut fi evitat dacă NATO ar fi ţinut cont de avertismentele din rândul propriilor lideri şi oficiali pe parcursul mai multor ani că expansiunea sa spre Est ar conduce la o mai mare instabilitate în regiune, nu la o reducere a ei”, a declarat Ramaphosa, preluând discursul dictatorului rus, Vladimir Putin.

Ramaphosa a spus, totuşi, că Africa de Sud „nu poate tolera folosirea forţei şi încălcarea dreptului internaţional”, o aparentă referire la invadarea Ucrainei de către Rusia din 24 februarie. Ramaphosa a mai dezvăluit că Putin l-a asigurat personal că negocierile înregistrează progrese. Liderul sud-african a spus că nu a discutat încă cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Vineri, biroul lui Ramaphosa a anunţat că Africii de Sud i s-a cerut să medieze în conflictul Rusia-Ucraina şi că el i-a spus lui Putin că acesta ar trebui rezolvat prin negocieri. Ramaphosa nu a precizat cine i-a cerut să intervină.

„Sunt cei care insistă că ar trebui să luăm o atitudine foarte duşmănoasă împotriva Rusiei. Abordarea pe care o adoptăm este (...) de a insista că ar trebui să existe dialog”, a mai declarat Ramaphosa. „Urletele şi ţipetele nu vor pune capăt acestui conflict”, a adăugat el.

Partidul lui Ramaphosa, Congresul Național African, care guvernează țara din 1994, a avut legături strânse cu fosta Uniune Sovietică, care a antrenat și susținut activiști anti-apartheid în perioada Războiului Rece.

Din acest motiv, Africa de Sud este văzută, uneori, cu suspiciune printre țările occidentale.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri