Președintele chinez Xi Jinping se oferă să ajute India să lupte împotriva epidemiei de coronavirus

Data publicării:
Președintele Chinei, Xi Jinping, in timpul unui discurs
Președintele Chinei, Xi Jinping. FOTO: Getty Images

Președintele chinez Xi Jinping s-a oferit să ajute India să lupte împotriva epidemiei de coronavirus, scrie vineri presa de stat chineză, citată de Reuters.

Xi și-a exprimat și condoleanțe față de premierul indian Narendra Modi.

"China este dispusă să-și extindă cooperarea cu India în lupta împotriva COVID-19 și să ofere suport și asistență", a declarat Xi, potrivit televiziunii de stat.

Al doilea val de COVID-19 a lovit crunt India

India a înregistrat până acum peste 18 milioane de cazuri de COVID-19, iar 208.330 de oameni au murit. Al doilea val al pandemiei a adus sistemul medical indian la un pas de colaps, iar multe spitale duc lipsă de medicamente și instalații de oxigen pentru cei bolnavi.

Al doilea val al pandemiei de coronavirus, deosebit de virulent, a fost stimulat de uriaşele festivaluri religioase şi de campaniile electorale organizate în ultimele săptămâni, precum şi de o nouă variantă virală care este uşor mai infecţioasă şi mai rezistentă la reacţia imunitară, potrivit virusologului german Christian Drosten.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 38% din totalul cazurilor de coronavirus raportate la nivel mondial săptămâna trecută au fost înregistrate în India.

Mai multe ţări vor acorda în zilele următoare un ajutor de urgenţă Indiei şi vor transporta pe calea aerului materiale medicale, instalaţii de oxigen, ventilatoare şi echipaje de paramedici

Cerere mare de vaccinuri, ofertă mică

Începând din luna mai, toţi rezidenţii adulţi din India vor putea să se vaccineze. Atunci când listele de programări la vaccinare au fost deschise miercuri, interesul cetăţenilor indieni pentru serurile anti-COVID-19 a fost atât de mare, încât serverele platformei de programare au fost blocate de mai multe ori, au anunţat companiile mass-media indiene şi mai mulţi utilizatori ai reţelei de socializare Twitter.

Iniţial, vaccinarea va fi posibilă doar după realizarea unei programări online.

Însă India se confruntă cu o penurie de vaccinuri, în contextul în care această ţară are o populaţie de peste 1,3 miliarde de locuitori şi în pofida faptului că produce vaccinuri în masă, motiv pentru care a fost numită "farmacia lumii".

Până joi, mai puţin de 10% dintre rezidenţii indieni au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri