Președintele din Filipine a cerut arestarea persoanelor nevaccinate care încalcă ordinul de a rămâne acasă

Data publicării:
Preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, ține în mână o doză de vaccin anti-Covid
Preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, ține în mână o doză de vaccin anti-Covid. Foto: Profimedia Images

Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, a cerut arestarea persoanelor nevaccinate care încalcă ordinele de a rămâne acasă, în contextul în care țara se confruntă cu o creștere galopantă a numărului de infectări cauzate de Omicron, scrie The Guardian.

Guvernul a înăsprit restricțiile în Manila și în mai multe provincii și orașe în această săptămână. Persoanele nevaccinate, dintre cei 13 milioane de locuitori ai capitalei, au primit ordin să rămână acasă, după ce numărul infecțiilor s-a triplat în ultimele două zile.

Autoritățile sanitare au avertizat că infecțiile ar urma să crească în continuare în zilele următoare și vor atinge un nou vârf până la sfârșitul lunii.

Într-un mesaj transmis joi, Duterte a spus că, țara se confruntă cu o urgență sanitară, așa că cei care nu sunt vaccinați să stea acasă.

„Dau ordin autorităților să caute acele persoane care nu sunt vaccinate și să le solicite sau să le ordone să rămână în casă. Dacă refuză și ies din casă, pot fi reținute. Dacă refuză, atunci autoritățile pot să aresteze persoanele recalcitrante”, a adăugat el.

Vaccinarea anti-Covid este voluntară în țara cu peste 100 de milioane de locuitori, unde rata de vaccinare este mai mică de 50%. Duterte a spus că este „îngrozit” de numărul mare de filipinezi care nu au fost încă vaccinați.

„Dacă nu te vaccinezi îi pui pe toți în pericol”, a spus el, atrăgând atenția că virusul se răspândește rapid în Filipine și în lume.

Noile infecții au crescut la peste 17.000 joi, de peste trei ori mai multe decât cu două zile în urmă. Boala a afectat 2,9 milioane de oameni din țară, dintre care aproape 52.000 au murit.

Guvernul a relaxat restricțiile în octombrie anul trecut, pentru a relansa economia afectată.

Noile infecții s-au redus la câteva sute zilnic chiar înainte de Crăciun, dar au crescut din nou pe măsură ce familiile și prietenii s-au întâlnit de sărbători.

Experții în sănătate spun că noile cazuri sunt determinate de varianta foarte transmisibilă Omicron.

În conformitate cu restricțiile mai stricte, în vigoare până la jumătatea lunii ianuarie, rezidenții nevaccinați trebuie să rămână acasă, cu excepția cazului în fac cumpărături pentru produse de bază sau fac sport. Restaurantele, parcurile, bisericile și saloanele de înfrumusețare vor funcționa la capacitate redusă.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri