Președintele Poloniei îi cheamă pe liderii partidelor la consultări, după victoria opoziției în alegeri

Data publicării:
Andrzej-Duda-scaled
Președintele Poloniei, Andrzej Duda. Foto: Profimedia Images

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, se va întâlni cu liderii partidelor parlamentare săptămâna viitoare, a anunţat joi administraţia sa. Polonezii aşteaptă să vadă cui îi va da mandatul de a forma un guvern după ce naţionaliştii de la guvernare au pierdut majoritatea în urma alegerilor legislative, transmite Reuters.

Partidele de opoziţie proeuropene au obţinut o majoritate de voturi la scrutinul de duminică, o schimbare majoră după opt ani de dispute cu Bruxellesul pe teme mergând de la independenţa sistemului de justiţie până la drepturile LGBT, şi o lovitură pentru populismul de dreapta în UE.

„Marţea şi miercurea viitoare (24-25 octombrie), la invitaţia preşedintelui Republicii Polonia, Andrzej Duda, vor avea loc consultări la palatul prezidenţial cu reprezentanţii comitetelor electorale individuale”, a transmis administraţia pe platforma X.

„Întâlnirile se vor desfăşura separat cu fiecare dintre comitete, în ordinea conformă cu rezultatele obţinute de aceste comitete în alegeri”, adaugă preşedinţia.

Duda a declarat înaintea scrutinului că va acorda prima şansă de a forma guvernul alianţei sau partidului care va câştiga cele mai multe voturi.

Partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, s-a plasat pe primul loc, dar este puţin probabil că îşi va asigura un al treilea mandat, din lipsa unui aliat de coaliţie.

Liderii celor trei partide care încearcă să formeze o coaliţie i-au cerut preşedintelui să nu amâne luarea unei decizii.

„Reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale au spus că preşedintele are timp, însă Polonia nu are timp şi această majoritate aşteaptă ca deciziile să fie luate rapid”, a declarat Michal Kobosko, vicelider al Polonia 2050, din cadrul alianţei A Treia Cale (centru-dreapta).

Cu toate acestea, consilieri ai preşedintelui Duda au afirmat că acesta nu se grăbeşte să ia o decizie.

„Preşedintele îşi cunoaşte responsabilităţile şi nu va ceda la presiuni”, a declarat consiliera Malgorzata Paprocka pentru cotidianul Rzeczpospolita.

„Un guvern va fi format în termenul prevăzut de Constituţie, cu respectarea voinţei cetăţenilor”, a adăgat ea.

Acesta înseamnă, potrivit Reuters, că procesul de formare a unui nou guvern în Polonia ar putea dura săptămâni sau chiar luni.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri