Primul pas al Tiraspolului spre aderarea la Rusia

Data actualizării: Data publicării:
transnistria parlament

Autorităţile separatiste din Transnistria fac un salt important către aderarea la Federaţia Rusă. Liderul de la Tiraspol a semnat un decret prin care cere armonizarea legislaţiei locale cu cea rusă. Procedura ar trebui încheiată până la 1 noiembrie, a ordonat Evgheni Şevciuk.

El vrea, de fapt, să pună în aplicare rezultatul unui referendum de acum 10 ani prin care locuitorii din Transnistria s-au pronunţat în favoarea declarării independenţei faţă de Republica Moldova şi alipirea la Rusia. Votul nu a fost recunoscut niciodată de Chişinău.

De altfel, analiştii moldoveni susţin că este un simplu exerciţiu electoral şi de imagine pentru Evgheni Şevciuk în condiţiile în care în decembrie în Transnistria vor avea loc aşa-zise alegeri prezidenţiale.

Nici Republica Moldova, nici Rusia n-au comentat decizia de la Tiraspol. Totuşi demersul nu poate fi ignorat în condiţiile în care Moscova şi-a intensificat în ultima vreme manevrele militare din regiunea separatistă unde sunt detaşaţi 1.500 de soldaţi ruşi.

Legat de consecințele pe care le-ar putea avea această decizie a președintelui Evgheni Şevciuk, istoricul Cosmin Popa, a declarat pentru Digi24 :

„Posibilele consecințe nu cred că depind foarte mult de președinte, în sensul că Transnistria e ținută ca într-un purgatoriu de către autoritățile de la Moscova în care declarațiile de sprijin ale lui Rogozin alternează cu o calmare a Kremlinului drept pentru care președintele transnistrean încearcă să iasă din acest purgatoriu forțând mâna Moscovei prin tot felul de măsuri zgomotoase, dar cu impact redus.

Nu trebuie să ne închipuim că legislația și standardele aplicabile în Transnistria sunt foarte diferite față de cele ale Rusiei or de aceea un astfel de decret nu face decât să reamintească Rusiei că există și Transnistria și că Rusia trebuie să se hotărască într-un fel sau altul ce are de gând cu această republică a cărei situație economică se degradează pe zi ce trece și care e într-o izolare politică și diplomatică mult mai mare decât și-a dorit

Mai hotărât decât ce întreprinde deja Rusia în privința Transnistriei ar fi alipirea, însă în momentul de față o astfel de decizie e total neproductivă pentru Moscova. E de așteptat ca ea să nu fie luată. Se desfășoară negocieri în paralel cu SUA, cu Turcia în privința Siriei, iar o astfel de măsură în privința Transnistriei n-ar face decât să readucă pe o platformă comună frontul țărilor Occidentale împotriva Rusiei mai ales în chestiunea Rusiei. De aceea e de așteptat ca decizia lui Şevciuc, pe care o interpretez ca pe o inițiativă locală, să n-aibă mari consecințe pe plan politic și diplomatic.”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri