Primul test de popularitate pentru guvernul lui Tusk. Polonezii votează astăzi la alegerile locale

Data actualizării: Data publicării:
Local government campaign in Poland 2024
Alegerile locale în Polonia au loc pe 7 aprilie, iar al doilea tur este programat pentru 21 aprilie. Foto: Donald Tusk / Sursa foto: Profimedia Images

Polonezii votează duminică la alegerile locale, selectând mii de consilieri și primari care vor juca un rol cheie în alocarea de fonduri europene și dând astfel un indiciu al popularității guvernului pro-occidental condus de premierul Donald Tusk.

Numirea lui Tusk ca prim-ministru în decembrie a marcat un punct de cotitură pentru cea mai mare țară din estul UE, trasând o linie după opt ani de guvernare naționalistă care a pus Varșovia în dezacord cu aliații occidentali și punând națiunea de 38 de milioane de oameni într-o poziție fermă pro-europeană, scrie Reuters.

Coaliția largă pe care o conduce Tusk a câștigat majoritatea la alegerile parlamentare din octombrie, pe baza promisiunilor de a anula reformele judiciare implementate de guvernul anterior, despre care criticii au spus că subminează independența instanțelor, în timp ce stimulează drepturile femeilor și minorităților.

El a descris o victorie duminică pentru Coaliția sa civică liberală (KO), cea mai mare grupare din alianța de guvernământ, ca fiind esențială dacă Polonia dorește să evite alunecarea înapoi către guvernarea naționalistă în cadrul partidului Lege și Justiție (PiS).

„Visul nostru – cândva un vis frumos, iar astăzi o realitate din ce în ce mai prezentă – s-ar putea să se sfârșească peste noapte”, a spus el într-un miting la Varșovia, vineri, înainte de a începerea alegerilor.

„Dacă cineva crede că libertatea, drepturile omului, drepturile femeilor, democrația, economia liberă, autoguvernarea – că toate acestea sunt permanente și că nu trebuie apărate, vom pierde totul din nou”, a mai spus Tusk.

Opoziția speră să-i arate coaliției de guvernământ un cartonaș galben la locale

Cu cele trei grupuri care formează coaliția de guvernământ care rulează pe bilete separate, votul este, de asemenea, o șansă pentru Tusk de a consolida dominația KO în guvern.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru iunie, iar rezultatele de duminică vor fi urmărite îndeaproape la Bruxelles.

În timp ce Tusk a deblocat miliarde de fonduri UE care au fost înghețate din cauza problemelor legate de statul de drept și a lansat schimbări radicale în instanțele și mass-media de stat, el s-a confruntat și cu critici pentru că nu și-a îndeplinit o serie de promisiuni electorale și întrebări cu privire la legalitatea unora. reforme, în special în ceea ce privește mass-media.

Pentru liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, alegerile locale oferă șansa de a trimite o lovitură de avertizare unui guvern pe care îl acuză că a mințit despre ceea ce ar putea realiza și despre bilanțul administrației anterioare.

„Avem șansa să arătăm autorităților care se află astăzi la cârmă, la Varșovia, un cartonaș galben”, le-a spus el suporterilor vineri, într-o referire la modul în care arbitrii de fotbal îi avertizează pe jucători.

Un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 21 aprilie.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri