Putin a dat ordin să crească numărul de pompieri care se luptă cu focul apocaliptic care arde de 3 luni în Siberia

Data publicării:
Incendiu masiv de pădure și fumul degajat din acesta
Imaginile din satelit arată fumul gros degajat de incendiile din Iacutia. Fumul de la incendiile din Siberia a ajuns pentru prima oară în istorie la Polul Nord. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a ordonat pompierilor să aducă întăriri pentru lupta cu incendiile brutale care ard incontrolabil în Siberia, conform unui anunț al Kremlinului, citat de The Moscow Times. Ordinul vine în contextul în care unii oficiali ruși se plâng că măsurile luate împotriva incendiilor sunt insuficiente și că pompierii sunt subfinanțați și nu dispun de tehnologie adecvată.

Autoritățile locale din Republica Saha (Iacutia) au anunțat stare de urgență duminică, în contextul în care incendiile care pârjolesc zona cea mai întinsă și mai rece a Rusiei și care au distrus zone întregi de pădure boreală au ajuns să amenințe și așezări umane. Iacutia se confruntă cu incendii devastatoare din luna mai 2021.

Flăcările au distrus deja zeci de case și au dus la evacuări în masă ale oamenilor. Oficialii dau vina pe schimbările climatice și pe lipsa fondurilor pentru agențiile de protejare a pădurilor. 

„Ministrul pentru protecție civilă, urgențe și dezastre, Evgeni Zinicev a primit instrucționi să mărească numărul de pompieri desfășurați pentru stingerea incendiilor”, a anunțat Kremlinul. Conform acestuia, Putin a cerut autorităților regionale să facă propuneri pentru a acord ajutor suplimentar victimelor.

Ordinele lui Putin vin după ce voci importante din Rusia au cerut destituirea ministrului pentru resurse naturale și mediu, Alexander Kozlov, pe motiv că nu a alocat suficiente resurse pentru lupta împotriva acestor incendii. 

„Stingem un milion de hectare cu lopeți!”, s-a plâns un legiuitor rus, Fedot Tumusov, originar din Saha, una dintre regiunile cele mai predispuse la incendii.

Agenția de monitorizare meteo a Rusiei a avertizat, luni, că situația din Saha continuă să se deteriorieze și că mai sunt multe săptămâni din sezonul incendiilor.

Între timp observațiile din satelit ale NASA au confirmat că fumul de la incendii a ajuns pentru prima oară în istorie la Polul Nord.

Dezastru în Rusia din cauza schimbărilor climatice

Temperatura medie din luna iunie în Rusia a fost cu 3 grade Celsius mai mare decât normalul, potrivit Observatorului Geofizic Voeikov din Sankt Petersburg.

Iacuția a înregistrat cea mai caniculară lună iunie, temperaturile fiind cu 4,5 grade Celsius mai mari decât așteptările. Însă, acest trend nu este în toată regiunea.

Rusia se încălzește de 2,5 ori mai repede decât planeta ca întreg, un pericol în special în Iacuția, unde gazele cu efect de seră sunt fixate în permafrost și se degajă deoarece solul se dezgheață din cauza căldurii și incendiilor.

Siberia, cea mai întinsă regiune a Rusiei, cunoscută până în prezent sub denumirea de Regatul Permafrostului, se transformă în Capitala Focului, după ce incendiile de pădure din această vară au afectat deja 2 milioane de hectare de teren.

Citiți și: Peisajul meteo se schimbă pe întreg globul. Bogdan Antonescu: Ce vedem în Europa arată că nu ne așteptăm la lucruri bune în viitor

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri