Putin avertizează că „posibila aderare a Ucrainei la NATO va crea noi tensiuni”: Situația se va înrăutăți dacă primesc arme noi

Data publicării:
Vladimir Putin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin Foto: Profimedia Images

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, joi, în timpul unui forum de tehnologie din Moscova, că posibila aderare a Ucrainei la NATO „va crea noi tensiuni”, adăugând că furnizarea de noi arme Ucrainei ar „escalada și mai mult” conflictul și „nu ar face decât să înrăutățească situația” , potrivit Sky News.

În timpul discursului pe care l-a susținut joi la Moscova, președintele rus a explicat că posibila aderare a Ucrainei la NATO „va crea noi tensiuni”, adăugând că nu este „împotriva garanțiilor de securitate” pentru Kiev, dar că nu le va accepta „cu prețul securității Rusiei”. El a continuat spunând că furnizarea de noi arme Ucrainei ar „escalada și mai mult” conflictul și „nu ar face decât să înrăutățească situația”.

De asemenea, Putin a mai adăugat că Rusia s-ar putea retrage din acordul privind cerealele din Marea Neagră până când celelalte părți își vor îndeplini promisiunile

Acordul, care permite exportul în siguranță de cereale și îngrășăminte ucrainene din porturile din Marea Neagră, urmează să expire lunea viitoare. Moscova a amenințat în repetate rânduri că va bloca prelungirea acestuia, susținând că anumite aspecte ale implementării sale afectează propriile exporturi rusești.

Vorbind la televiziunea de stat, președintele rus a declarat că este în contact cu Națiunile Unite în această privință, dar că nu a văzut un mesaj adresat de secretarul general al ONU care să sugereze un compromis pentru salvarea acordului.

Totodată, președintele rus a mai explicat că Rusia trebuie să își dezvolte propriile tehnologii pentru a nu depinde de Occident. Acesta a mai spus că adversarii Rusiei au încercat să limiteze capacitățile tehnologice ale națiunii, dar a afirmat că au „eșuat” în acest demers.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri