Putin pierde un aliat important. Armenia face pentru prima dată exerciții militare cu SUA, chiar sub nasul Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Captură de ecran 2023-09-06 110359
Armenia face pentru prima dată exerciții militare cu SUA, chiar sub nasul Rusiei. FOTO: Captură video Digi24

Vladimir Putin a pierdut unul dintre puținii aliați pe care îi mai are. Armenia va face exerciții militare cu Statele Unite.

Soldații americani vor veni în Armenia ca să facă exerciții militare cu soldații armeni, potrivit unui comunicat transmis azi de Ministerul armean de Apărare: "Ca parte a pregătirilor pentru participarea la misiuni internaționale de menținere a păcii, exercițiul comun Armenia-SUA EAGLE PARTNER 2023 va avea loc între 11 și 20 septembrie în Armenia".

Soldați americani vor veni într-o bază de lângă Erevan pentru manevre cu militarii armeni. Exercițiile militare vor începe în 11 septembrie și vor ține nouă zile. Sunt primele manevre pe care SUA și Armenia le fac în paralel și în comun.

Ministerul nu a precizat câţi militari armeni şi americani vor fi implicaţi.

Anunțul a venit la câteva zile după ce premierul Armeniei a zis că a fost o greșeală să se bazeze pe Rusia pentru securitatea țării.

Premierul armean Nikol Pașinian a declarat duminică într-un interviu pentru cotidianul italian La Repubblica, că Armenia a făcut o greșeală strategică bazându-se doar pe Moscova pentru a-și garanta securitatea și că Rusia a eşuat în a proteja Armenia împotriva a ceea ce el a numit agresiunea continuă din partea Azerbaidjanului. Prim-ministrul armean a sugerat că războiul dus de Rusia în Ucraina o face incapabilă să răspundă tuturor nevoilor de securitate ale ţării sale.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, şi-a exprimat dezacordul cu afirmaţiile lui Paşinian. "Rusia este absolut parte integrantă în această regiune. Rusia joacă un rol consistent, foarte important în stabilizarea situaţiei din regiune (...) şi vom continua să jucăm acest rol", le-a declarat el reporterilor.

Rusia deţine o bază militară în Armenia şi se consideră puterea preeminentă în regiunea Caucazului de Sud, care a făcut parte din Uniunea Sovietică până în 1991.
Rusia păstrează o forţă de menţinere a păcii în regiune pentru a garanta respectarea acordului ce a pus capăt războiului între Armenia şi Azerbaidjan în 2020, al doilea între cele două ţări de la destrămarea URSS.

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri