Rabinul șef al Moscovei îndeamnă din exil evreii din Rusia să plece "cât mai pot"

Data actualizării: Data publicării:
Pinchas Goldschmidt
Evreii din Rusia sunt îndemnați să plece din Federație cât mai repede. Foto: Profimedia Images

Pinchas Goldschmidt avertizează că populația evreiască va fi făcută țap ispășitor pentru greutățile cauzate de războiul din Ucraina și îndeamnă evreii să părăsească cât mai repede Federația Rusă, scrie The Guardian. Goldschmidt a demisionat din postul său și a părăsit Rusia în iulie, după ce a refuzat să susțină invazia rusă în Ucraina.

„Când ne uităm înapoi la istoria Rusiei, ori de câte ori sistemul politic era în pericol, vedeai că guvernul încearcă să redirecționeze furia și nemulțumirea maselor către comunitatea evreiască”, a spus Pinchas Goldschmidt pentru The Guardian. „Am văzut asta în vremurile țariste și la sfârșitul regimului stalinist.”

„Asistăm la creșterea antisemitismului în timp ce Rusia se întoarce la un nou tip de Uniune Sovietică și, pas cu pas, cortina de fier coboară din nou. Acesta este motivul pentru care cred că cea mai bună opțiune pentru evreii ruși este să plece”, a adăugat el.

Goldschmidt a povestit cum a ajuns să părăsească Rusia, în iulie, 2022.

„S-au făcut presiuni asupra liderilor comunității pentru a sprijini războiul și am refuzat să fac acest lucru. Am demisionat pentru că a fi continuat ca rabin-șef al Moscovei ar fi fost o problemă pentru comunitate din cauza măsurilor represive luate împotriva dizidenților”, a spus el.

Evreii din Rusia au emigrat cu zecile de mii în ultimii 100 de ani, mai întâi în Europa și America și, mai recent, în Israel. Conform recensământului din 1926, în Uniunea Sovietică de atunci erau 2.672.000 de evrei, dintre care 59% în Ucraina. Astăzi, doar aproximativ 165.000 de evrei rămân în Federația Rusă dintr-o populație totală de 145 de milioane.

Goldschmidt a spus că crede că de la începutul războiului, 25% până la 30% dintre cei care au rămas au plecat sau plănuiau să facă acest lucru, deși acum existau puține zboruri din Moscova și prețul unui zbor către Tel Aviv a crescut de patru ori la aproximativ. 2.000 USD (1.625 GBP).

În iulie, guvernul Rusiei a închis filiala rusă a Agenției Evreiești, o organizație non-profit care promovează imigrația în Israel.

În ansamblu, se crede că aproximativ 200.000 de ruși au fugit din Rusia, un exod care s-a accelerat când a fost introdusă recrutarea în septembrie.

O mare parte a comunității evreiești din Ucraina a plecat și ea și acum sunt refugiați în Germania, Austria și România, a mai spus rabinul Goldschmidt.

Goldschmidt a spus că este remarcabil faptul că Volodymyr Zelenskiy, care nu a făcut nici un secret din evreitatea sa, a fost ales președinte al Ucrainei cu mai mult de 70% din voturi.

Acest fapt a dus la afirmația prostească a lui Vladimir Putin că Ucraina era guvernată de neo-naziști, a spus rabinul. „Arată-mi o altă țară care este în strânsoarea naziștilor, unde comunitatea evreiască prosperă.

„Totuși, nu știu cât de evreu se simte președintele [Zelenskiy]. El joacă cartea evreiască pentru a cere ajutor Israelului”.

Primarii a 53 de orașe din 23 de țări s-au întâlnit la Atena la începutul acestei luni pentru a discuta despre cum să combată ascensiunea la nivel mondial a antisemitismului.

„Trebuie să oprim acele forțe care încearcă să distrugă Europa din interior”, a spus rabinul. „La început, când au existat atacuri asupra școlilor evreiești precum cea din Toulouse, oamenii au crezut că este o problemă evreiască. Dar după Charlie Hebdo, atacul de la Nisa și de la Piața de Crăciun din Berlin, Europa a înțeles că este o problemă europeană, nu o problemă evreiască. Asta trebuie să înțeleagă acești primari”, a mai declarat rabinul pentru The Guardian.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri