Raport: Funcționarea statului de drept și-a revenit în SUA în 2022, după ani de declin accelerat în timpul președinției lui Trump

Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

Funcționarea principiilor statului de drept în Statele Unite a început să-și revină în 2022, după ani de declin în perioada președinției lui Donald Trump, între 2017 și 2021, confirmă indicele anual al statului de drept, publicat, miercuri, de organizația World Justice Project. Totuși, SUA nu s-au recuperat complet și rămân sub nivelul din 2016.

„În timpul acestei perioade, declinul Statelor Unite a fost deosebit de evident în sfera limitării puterii executive, care a scăzut cu 16%'', a explicat directoarea executivă a WJP, Elizabeth Andersen, într-o discuţie prin telefon cu jurnalişti cu care a discutat despre concluziile raportului, relatează Agerpres.

Experta a subliniat că, inclusiv după ameliorarea care s-a înregistrat în acest an, SUA continuă să fie cu 15% sub nivelul la care se afla în 2016 în acest domeniu, care măsoară în principal responsabilitatea în faţa legii a actorilor guvernamentali.

În ciuda faptului că SUA înregistrează niveluri relativ înalte de aderare la principiile statului de drept prin comparaţie cu alte state, la mai mulţi indicatori pe care îi măsoară WJP ţara se află la coada clasamentului. Este vorba, între altele, de discriminare (poziţia 103 din 140 de ţări), accesul la justiţia civilă (115 din 140) sau discriminarea în sistemul de justiţie (121 din 140).

Comparativ, Canada ocupă postul 46, 68 şi respectiv 80 în cele trei categorii menţionate.

„În plus, Statele Unite înregistrează niveluri constant scăzute în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor şi imparţialitatea sistemului de justiţie”, a explicat Andersen.

În indicele global privind aderarea la principiile statului de drept, SUA ocupă locul 26 din 140 de ţări, în timp ce Canada se află pe locul 12.

În fruntea clasamentului se află nouă ţări europene - Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia, Olanda, Germania, Luxemburg, Estonia şi Irlanda - şi Noua Zeelandă.

Tot în Europa, România se situează pe poziţia 38 la indicele global privind aderarea la principiile statului de drept, după Slovacia (poziţia 35) şi Polonia (poziţia 36), dar mult înaintea Bulgariei (poziţia 60) sau Ungariei (poziţia 73). Republica Moldova ocupă poziţia 68, iar Ucraina se clasează pe locul 76 în acest clasament, înaintea Serbiei (poziţia 83).

Belarus se situează pe poziţia 99, înaintea Rusiei, clasată pe locul 107 din 140 de ţări.

La coada clasamentului se găsesc ţări precum Mauritania, Myanmar, Nicaragua, Camerun, Egipt, Haiti, Republica Democratică Congo, Afganistan, Cambodgia şi Venezuela.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Fanii, îngrijorați. Britney Spears, implicată într-un incident ce aduce aminte de momentul 2007. Paramedicii...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Christian Bale, o nouă transformare radicală. Actorul, de nerecunoscut pe platourile de filmare de la „The...