Războiul psihologic al serviciilor de informații occidentale cu Vladimir Putin. De ce vorbesc atât de deschis șefii de spionaj

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin
Prreședintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Agențiile de informații occidentale duc un război psihologic direct cu președintele rus Vladimir Putin, un expert în acest gen de confruntare, relatează CNN și BBC.

Statele Unite și aliații săi descriu o imagine a armatei ruse blocate, demoralizate și disfuncționale care suferă pierderi dezastruoase pe câmpul de luptă și, în același timp, evocă o viziune a tensiunilor politice tot mai mari în interiorul Kremlinului. Ei susțin că liderul rus este izolat, prost sfătuit și fără informații reale despre cât de rău merge războiul.

Guvernele occidentale îl împiedică pe Putin să definească războiul după propria voință, așa cum au făcut și înainte de intrarea trupelor rusești în Ucraina, când au vorbit despre o invazie chiar dacă mulți analiști spuneau că un asemenea scenariu e imposibil.

Este o poziție dificilă pentru liderul rus, care a dus el însuși un război informațional, în special în timp ce se amesteca în alegerile prezidențiale americane și în cele europene. Detaliile evaluărilor desecretizate ale serviciilor de informații sunt, probabil, foarte supărătoare pentru Putin, fost ofițer KGB. Aceste rapoarte lasă deschisă posibilitatea ca agențiile de informații occidentale să poată vedea în profunzime efortul de război al Kremlinului și politica internă rusă, ceea ce este de natură să-l înfurie pe Putin și ar putea lărgi mai multe fisuri ale regimului său.

Faptul că guvernele occidentale sunt atât de deschise cu privire la situația din interiorul Ucrainei și Rusiei i-a luat prin surprindere chiar și unii spioni veterani.

„Îi face pe profesioniștii serviciilor de informații, chiar și pe foștii profesioniști ca mine, să fie nervoși, pentru că, desigur, suntem atât de obișnuiți să ne protejăm sursele și metodele”, a declarat joi Steve Hall, fost șef al operațiunilor CIA în Rusia.

Un alt fost expert în informații ale CIA spune că oficialii serviciilor de informații din SUA și Marea Britanie „par să înțeleagă bine planurile și intențiile Kremlinului”.

John Sipher a spus că cele două țări probabil se joacă cu paranoia lui Vladimir Putin și creează fricțiuni în cercul său interior.

Ambele țări au susținut în ultimele zile că Putin este din ce în ce mai izolat și că nu primește informații reale de la consilierii săi militari.

În ultimele zile, oficialii occidentali au schițat un tablou remarcabil al războiului. Luni, unul din principalii șefi de spionaj ai Marii Britanii, Jeremy Fleming, a spus că Putin a „judecat foarte greșit” războiul, rezistența poporului ucrainean și capacitatea propriei sale armate.

„Am văzut soldați ruși – fără arme și cu moralul căzut – refuzând să îndeplinească ordinele, sabotându-și propriile echipamente și chiar doborând accidental propriile aeronave”, a spus el, fără a preciza când sau unde s-au petrecut aceste incidente.

Franchețea lui Fleming este total neobișnuită din partea unui șef de agenție de informații. Dar la fel au procedat SUA, unde noi rapoarte au oferit informații despre război și cercul interior al lui Putin.

Un oficial american a spus Putin este „dezinformat” de consilierii săi în privința acțiunilor armatei ruse și impactului sancțiunilor occidentale asupra economiei ruse. Directorul de comunicații al Casei Albe, Kate Bedingfield, a spus apoi că consilierilor liderului rus le este „prea frică să-i spună adevărul” și că există o „tensiune persistentă” între Putin și conducerea sa militară.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri