Recep Erdogan reproşează UE că a ignorat eforturile Turciei de îmbunătăţire a relaţiilor și vorbește de „tactici potrivnice”

Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan si steagul turciei
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a spus ambasadorilor statelor Uniunii Europene, într-o întâlnire desfăşurată joi, că blocul comunitar nu a oferit ţării sale un sprijin substanţial în combaterea migraţiei şi nu a răspuns în mod reciproc eforturilor Turciei de îmbunătăţire a relaţiilor sale cu UE.

Raporturile dintre Ankara şi UE au atins un punct de fierbere în 2019 în urma disputei dintre Turcia şi Grecia asupra jurisdicţiei maritime şi drepturilor de exploatare a resurselor energetice offshore din estul Mediterane, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Între timp, Ankara şi Atena au reluat discuţiile pentru a-şi soluţiona disputele, temperând tensiunile şi stabilind ceea ce atât Turcia cât şi UE au descris drept o „agendă pozitivă” evoluţie care însă a adus doar o sporire minoră a cooperării.

Vorbindu-le ambasadorilor din UE la o întâlnire desfăşurată la Ankara, Erdogan le-a transmis că Turcia a încercat să aşeze legăturile cu blocul comunitar pe o „bază mai solidă”, dar s-a lovit de „tactici potrivnice”.

„Vreau să spun cu tristeţe că nu am primit din partea UE răspunsul pe care ni l-am dorit faţă de aceşti paşi”, a spus şeful statului turc.

Bruxellesul a încheiat cu Ankara în martie 2016 un acord menit să stăvilească valul de migranţi care vin în Europa, partea cea mai importantă a înţelegerii prevăzând că Turcia va găzdui refugiaţii sirieni în schimbul unei asistenţe financiare europene de miliarde de euro.

Turcia găzduieşte în continuare circa patru milioane de refugiaţi sirieni şi avertizează că nu va accepta să mai primească şi alţi migranţi.

„Turcia nu a primit din partea UE un sprijin substanţial în combaterea migraţiei”, a mai spus Erdogan în faţa ambasadorilor europeni, adăugând că nu va fi posibilă o „cooperare aprofundată” în această chestiune atât timp cât termenii acordului din 2016 nu sunt actualizaţi.

Pe de altă parte, preşedintele Turciei a estimat că actualele tensiuni politice din Bosnia, provocate de acţiunile separatiste ale liderului sârb Milorad Dodik, sunt exacerbate de eşecul UE de a oferi o perspectivă de aderare pentru această regiune, care acum „dă semnale de revenire la mediul negativ al anilor '90”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...