Regatul Unit, la un pas de un Brexit exploziv. Posibil atac cu bombă dejucat în Irlanda de Nord

Data publicării:
semn de frontiera
Foto: Guliver/GettyImages

O bombă a fost descoperită în comitatul Armagh din provincia britanică Irlanda de Nord, într-un camion. Autorităţile cred că dispozitivul exploziv era pregătit pentru a fi detonat în ziua în care Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, pe 31 ianuarie, relatează BBC.

Dispozitivul a fost găsit într-un camion, luni. Poliţiştii spun că au primit informaţii conform cărora un dispozitiv exploziv s-ar fi aflat într-un camion care urma să călătorească spre Scoţia la bordul unui feribot, însă la căutări nu a fost descoperit nicio astfel de bombă.

Ulterior, bomba a fost localizată în zona industrială Silverwood din Lurgan. Autorităţile cred că în spatele potenţialului atac s-ar fi aflat nord-irlandezi republicani. Bomba a fost dezarmorsată de specialişti, însă poliţiştii spun că dacă bomba ar fi fost detonată, pagubele ar fi fost „incalculabile”.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit, pe 31 ianuarie, Uniunea Europeană la aproape patru ani de la referendumul pentru Brexit. 

Irlanda de Nord va continua să aibă statut special şi după perioada de tranziţie, rămânând în uniunea vamală UE până când va fi stabilit un alt statut, prin negocieri referitoare la relaţiile post-Brexit.

În afară de problemele comerciale, Marea Britanie riscă să se confrunte cu o criză internă, în condiţiile în care politicieni din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor pledează pentru independenţă, pe fondul nemulţumirii faţă de ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul britanic privind Brexit din 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri