Regimul Assad a folosit și neurotoxine în atacul asupra orașului Duma? Ce spun medicii care tratează sutele de persoane afectate

Data actualizării: Data publicării:
douma

Doctorii care se ocupă de pacienții din Duma, orașul Ghoutei de Est atacat sâmbătă, 7 aprilie, cu arme chimice de către regimul de la Damasc, vorbesc și despre un alt tip de substanțe folosite în bombele cu clor.

Corespondentul cotidianului The Guardian din Orientul Mijlociu, Martin Chulov, descrie un tablou crunt la fața locului, în spitalele care încă au rămas în picioare printre ruinele fumegânde ale infernului din Duma. Sute de civili care prezintă simptomele tipice ale contaminării ale expunerii la o substanță chimică toxică: spume la gură, iritații ale membranelor mucoase, asfixiere, globii oculari sângerii.

Însă, dincolo de această simptomatologie, medicii se văd puși într-o situație cu care nu s-au mai confruntat până acum pe frontul sirian: tratarea unor simptome secundare noi, ce ar putea fi atribuite reacțiilor provocate de expunerea la o neurotoxină, teorie susținută și de serviciile secrete americane, scrie corespondentul The Guardian.

Unii copii au convulsii bizare și pupilele subțiri cât gămălia de ac. „Ceva nu funcționează în sistemul lor nervos. Clorul nu face așa ceva. Chiar dacă a existat, fără nicio îndoială, clor în persoanele pe care le-am tratat, a mai existat însă și altceva”, a precizat un medic din Duma sub protecția anonimatului.

Mulți doctori spun că nu au nici expertiza, nici infrastructura necesară pentru a-i ține în viață pe acești pacienți.

Pentru a se stabili cu exactitate ce substanțe au fost folosite în atac, exceptând clorul, cadavrele celor care au murit în urma bombardamentelor – peste 45 de persoane – ar trebui scoase din Duma. O posibilă rută ar fi cea iordaniană, subliniază Martin Chulov, pe unde cadavrele ar putea fi trimise, pentru prelevare de probe, în laboratoare internaționale.

Sângele și urina oferă cel mai ridicat grad de stocare a dovezilor în acest sens - cel mult o săptămână. Dar unele neurotoxine au un interval de timp mult mai mic, după care identitatea agentului toxic poate fi dificil sau aproape imposibil de stabilit, conform explicațiilor oferite de un oficial ONU, Jerry Smith.

Orgaizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut miercuri să îi fie permis de urgență accesul în Duma, unde 500 de persoane au fost afectate de atacul chimic.

CITIȚI ȘI: Va începe al treilea război mondial cu un tweet?

Între timp, SUA au anunțat că „toate opțiunile sunt pe masă” în privința unui posibil răspuns militar la bombardamentul desfășurat de regimul lui Bashar al-Assad.

Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat că nu a fost luată încă o decizie finală privind eventuale atacuri militare, dar a adăugat că SUA consideră Rusia şi Siria responsabile pentru incident.

Consiliul Securităţii Naţionale din SUA se va întruni joi, iar prim-ministrul britanic Theresa May a convocat o şedinţă a guvernului.

„Preşedintele are mai multe opţiuni disponibile iar multe dintre ele sunt încă valabile. Încă nu am decis ce măsuri specifice vom lua”, a precizat Sanders.

Comentariile lui Sanders vin după ce Trump a avertizat Rusia pe Twitter „să se pregătească” de atacuri militare.

„Pregăteşte-te, Rusia, pentru că vor veni, frumoase, noi şi deştepte!”, a susţinut Trump pe Twitter. El l-a numit, de asemenea, pe liderul sirian Bashar al-Assad „un animal criminal care gazează propriul popor”.

James Mattis, Secretarul Apărării american, a declarat că SUA încă evaluează atacul chimic, dar a adăugat că armata este pregătită „să susţină acţiuni militare dacă acestea vor fi potrivite, în funcţie de ce va decide preşedintele”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri