Reprezentanți de rang înalt UE și NATO cred că războiul se întinde până în 2024: „Rusia poate pierde mii de soldați fără să clipească”

Data publicării:
un soldat trage cu mitraliera
Ucraina întâmpină o rezistență acerbă din partea rușilor în sudul și estul țării, în timp ce trupele ucrainene continuă să elibereze și mai multe teritorii ocupate de armata rusă. Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina s-ar putea prelungi și ar putea să dureze și în anul 2024, sunt de părere reprezentanți de rang înalt ai NATO și Uniunii Europene din domeniile externelor și securității. Javier Colomina, adjunct pentru afaceri politice și politica de securitate al secretarului general al NATO, spune că următoarele șase luni vor fi decisive în ce privește durata războiului.

Conform lui Colomina, încheierea conflictului este dificilă însă pentru că Rusia are o mare capacitate de rezistenţă şi poate pierde „sute de mii de soldaţi fără să clipească”, conform agenției EFE, citată de Agerpres.

Rusia pierde 1,7 soldaţi pentru fiecare soldat ucrainean şi „nu are nicio problemă” cu 2.000 de pierderi de militari pe zi, pentru că aşa a tratat conflictele de-a lungul istoriei, aşa cum a făcut-o în cel de-Al Doilea Război Mondial şi înainte.

Potrivit lui Colomina, s-a crezut că societatea rusă, la un moment dat, se va simţi inconfortabil în legătură cu mobilizarea trupelor, dar Vladimir Putin nu s-a atins de unele pături sociale precum studenţii sau clasele de mijloc şi bogate. În consecinţă, a subliniat oficialul NATO, 70% din societatea rusă susţine invazia Kremlinului.

El a remarcat că deşi unele dintre noile arme anunţate de Putin s-au dovedit nereuşite, Rusia dispune de un arsenal nuclear „brutal”.

Sprijinul pentru Ucraina va continua, a spus Colomina, dar, la un moment dat, comunitatea internaţională se va vedea în situaţia să-i sugereze că asistenţa financiară şi militară ar putea lua sfârşit dacă nu se înregistrează progrese substanţiale.

Acum, potrivit oficialului NATO, Ucraina se află într-o fază în care îşi poate îmbunătăţi şansele în vederea negocierilor, dar această fereastră de oportunitate nu este de durată, a avertizat el.

Referitor la contraofensiva ucraineană, el a remarcat că există „unele progrese”, dar ele sunt, totuşi, „minore şi nu sunt decisive pentru soarta războiului”.

La rândul său, şeful de cabinet al șefului diplomației europene, Camilo Villarino, a explicat că Rusia va încerca să-şi consolideze controlul asupra zonei Donbas şi să păstreze Crimeea cu orice preţ, deoarece Putin nu-şi poate permite să piardă.

În plus, Rusia dispune de resursele necesare pentru a-şi reorienta economia spre necesităţile războiului. Ruşii „pot rezista mult mai mult decât Ucraina şi decât noi”, a spus Villarino.

El a adăugat că ruşii aşteaptă următoarele alegeri prezidenţiale din SUA, din 2024, „sperând că republicanii vor câştiga” şi că aceasta va avea un impact asupra angajamentelor de ajutorare a Ucrainei şi va slăbi rezistenţa UE.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...