Republicanul George Santos riscă să fie dat afară din Camera Reprezentanților SUA. Politicianul este acuzat de corupție

Data actualizării: Data publicării:
george santos
George Santos a fost prins în controverse încă de la scurt timp după ce a câștigat alegerile din noiembrie. Sursa foto: Profimedia Images

Camera Reprezentanților SUA va vota miercuri dacă propunerea de expulzare a congresmanul republican George Santos, după ce acesta a fost acuzat de corupție, o mișcare extrem de neobișnuită care ar putea șubrezi majoritatea restrânsă a partidului său. Politicianul, o figură controversată, a fost acuzat imediat după ce a câștigat alegerile că și-a fabricat biografia, apoi a urmat o serie de acuzații de corupție, transmite Reuters.

Parlamentarul din New York, în vârstă de 35 de ani, a pledat pe 27 octombrie nevinovat pentru un rechizitoriu federal de 23 de puncte de acuzare, care punctau infracțiuni ca spălarea de fonduri pentru a-și plăti cheltuielile personale, primirea ilegală de indemnizații de șomaj și debitarea cardurilor de credit ale donatorilor fără consimțământul acestora.

Este nevoie de un vot a două treimi din cameră pentru a expulza un parlamentar. Doar cinci persoane au mai fost date afară din Camera inferioară a Parlamentului în istoria țării, trei pentru că au luptat împotriva guvernului SUA în Războiul Civil.

Expulzarea parlamentarului pentru primul mandat ar pune în pericol și mai mult majoritatea îngustă de 221-212 a republicanilor, deoarece un înlocuitor ar fi ales în cadrul unor alegeri speciale. Santos reprezintă o mică parte din orașul New York și părți din suburbiile sale de est, iar prognozatorii electorali non-partizani spun că democrații ar putea recuceri scaunul.

Parlamentarii republicani din statul New York au declarat luna trecută că vor introduce o rezoluție pentru a-l expulza pe Santos, dar mișcarea a fost amânată cu câteva săptămâni, când Camera a rămas fără lider după înlăturarea președintelui Kevin McCarthy.

Republicanii l-au ales pe 25 octombrie pe Mike Johnson, care a spus că nu sprijină expulzarea lui Santos pentru că a fost acuzat de o infracțiune, să-i succeadă lui McCarthy.

Santos a fost prins în controverse încă de la scurt timp după ce a câștigat alegerile din noiembrie, când a fost acuzat că și-a fabricat o mare parte din biografia în timpul campaniei.

Acuzațiile de corupție împotriva lui Santos includ, de asemenea, raportarea unui împrumut fals de campanie de 500.000 de dolari și mințirea Camerei cu privire la bunurile sale.

Un proces pentru Santos este programat pentru 9 septembrie 2024, cu puțin timp înainte de alegerile care vor determina controlul Casei Albe și al ambelor camere ale Congresului.

Comisia de etică a Camerei a spus, de asemenea, că analizează acuzațiile care îl implică pe Santos. Subcomisia de investigație a contactat 40 de martori, a analizat peste 170.000 de pagini de documente și a autorizat 37 de citații, a spus comisia.

Comitetul de etică a transmis că își va anunța următorii pași până pe 17 noiembrie.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri