Rivalitatea dintre Wagner și Ministerul rus al Apărării a ajuns într-un "punct cheie", iar Prigojin a cedat

Data actualizării: Data publicării:
logo grup wagner
Grupul Wagner recrutează acum și puşcăriaşi ucraineni duși forțat în închisorile din Rusia . FOTO: Profimedia Images

Amplificarea rivalității între mercenarii Wagner și Ministerul rus al Apărării reprezintă "factorul cheie" care a dus la încheierea campaniei de recrutare a pușcăriașilor, transmite Ministerul Apărării din Marea Britanie, citat de The Guardian.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor legate de frontul din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării susține că un factor cheie în presupusa încetare a campaniei de recrutare a deținuților de către grupul de mercenari Wagner ai lui Evgheni Prigojin ar fi probabil "rivalitatea tot mai directă dintre Ministerul rus al Apărării și Wagner".

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că gruparea pe care a fondat-o a "oprit complet" recrutarea deținuților pentru războiul din Ucraina.

Wagner a început să recruteze deținuți din închisori vara trecută, oferindu-le condamnaților grațierea dacă supraviețuiesc șase luni în Ucraina.

Nu sunt informații despre câți condamnați s-au alăturat grupării de mercenari, dar cifrele din serviciul penitenciar rusesc publicate în noiembrie au arătat că numărul deținuților din închisorile din țară a scăzut cu peste 20.000 între august și noiembrie, fiind cea mai mare scădere din ultimii zece ani.

Potrivit cifrelor publicate în ianuarie, această scădere nu a continuat. Potrivit ministerului britanic, datele sugerează o scădere a ratei de recrutare a deținuților începând cu luna decembrie.

Cel mai probabil, deținuții au aflat despre realitățile dure ale alăturării grupării de mercenari, despre violențe, așa că numărul de voluntari s-a redus.

Cu toate acestea, un factor-cheie în renunțarea la acest demers este probabil rivalitatea din ce în ce mai puternică dintre Ministerul rus al Apărării și Wagner.

Grupul Wagner a jucat un rol tot mai mare în războiul Rusiei din Ucraina, iar de luni de zile conduce un atac intens asupra orașului Bahmut.

În decembrie erau informații că Wagner a desfășurat în Ucraina 40.000 de luptători din rândul deținuților, așa că aceștia au reprezentat majoritatea în rândul luptătorilor.

Conducerea armatei ruse se confruntă acum cu o alegere dificilă – fie să continue să piardă soldați, fie să renunțe la unele obiective, fie să recurgă la o altă campanie de mobilizare.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri