România intră pe lista verde a Marii Britanii, începând cu 8 august

Data actualizării: Data publicării:
calatori in aeroport
România intră pe lista verde a Marii Britanii. Foto: Profimedia Images

Autorităţile din Marea Britanie au decis să treacă România pe "lista verde" a statelor cu risc scăzut pentru sănătatea publică din Regatul Unit, în demersul de relansare prudentă a călătoriilor internaţionale. Guvernul de la Londra a anunțat că noua listă va fi în vigoare din 8 august.

Alături de România, şi Austria, Germania, Slovacia, Slovenia, Letonia şi Norvegia vor intra pe "lista verde", începând din 8 august, de la ora 04:00 ora Angliei, se precizează în comunicatul autorităților britanice. Călătorii care vin din țările aflate pe lista verde nu mai intră în carantină. 

Potrivit MAE, în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este implementat un sistem de măsuri/condiții pentru persoanele care sosesc din străinătate. Măsurile aplicabile privind testarea și carantina sunt individualizate în funcție de statul de proveniență a călătorului și de gradul de răspândire a infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, în funcție de rata de infectare, statele vor fi încadrate într-una din cele 3 liste: roșie, portocalie și verde.

Lista VERDE – la sosirea în Marea Britanie, călătorul trebuie să prezinte: 1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, 2) formularul passenger locator form, 3) codul de rezervare a unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care va fi efectuat în ziua a 2-a de la sosirea în Marea Britanie. Nu este necesară efectuarea măsurii de izolare la domiciliu.
Lista PORTOCALIE – la sosirea în Marea Britanie, călătorul trebuie să prezente: 1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, 2) formularul passenger locator form, 3) codul de rezervare a două teste (ziua a doua și ziua a opta) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, ce vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada efectuării măsurii de autoizolare. Este obligatorie efectuarea măsurii de autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile. Opțional, persoanele care sosesc dintr-un stat inclus în această categorie pot rezerva și un test (Test to Release) pentru a reduce perioada autoizolării la domiciliu. Mai multe detalii pot fi consultate mai jos, precum și pe pagina de internet: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk.
Lista ROȘIE - la sosirea în Marea Britanie, călătorii dintr-un stat inclus pe această listă vor fi supuși măsurii de carantină instituționalizată pentru o perioadă de 10 zile într-o unitate hotelieră special desemnată acestui scop. De asemenea, persoana trebuie să prezente: 1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, 2) formularul passenger locator form, 3) codul de rezervare a două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, ce vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada carantinării/autoizolării, 4) codul de rezervare a hotelului pentru carantina instituționalizată. În această situație, persoanele nu mai au posibilitatea de a finaliza măsura carantinei începând cu a 5-a zi ca urmare a efectuării unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (Test to Release Scheme), al cărui rezultat să fie negativ.

Tot din 8 august, Bahreinul, India, Qatarul şi Emiratele Arabe Unite vor trece de pe "lista roşie" pe "lista portocalie" a autorităţilor britanice, iar călătorilor complet vaccinaţi din Franţa li se vor aplica aceleaşi reguli ca acelora cu "schema completă" de pe lista portocalie, adică nu vor mai fi nevoiţi să se carantineze.

În acelaşi timp, Georgia, La Reunion, Mayotte şi Mexicul trec pe "lista roşie".

Guvernul va continua să urmărească datele privind toate statele şi nu va ezita să treacă la acţiune când în situaţia epidemiologică dintr-o ţară apar modificări, se menţionează în comunicatul transmis de autoritățile de la Londra.

"Ne-am angajat să deschidem călătoriile internaționale în siguranță, profitând de avantajele pe care le-am obținut prin intermediul programului nostru de vaccinare de succes, ajutând la conectarea familiilor, prietenilor și afacerilor din întreaga lume”, a declarat secretarul britanic pentru transporturi, Grant Shapps.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri