Rusia a atacat Ucraina cu rachete hipersonice. Forțele Kievului susțin că au doborât „cel puțin una”

Data publicării:
Rachete interceptate de sistemul antirachetă Patriot deasupra Kievului, noaptea
Foto: Profimedia Images

Rusia a lansat joi trei rachete hipersonice în direcţia Kievului şi a vestului Ucrainei, dintre care cel puţin una a fost doborâtă, au anunţat forţele aeriene ucrainene, o nouă ilustrare a întăririi atacurilor aeriene ale Moscovei, informează AFP, preluată de Agerpres.

Aceste tiruri au avut loc în ziua anualei conferinţe de presă a preşedintelui Vladimir Putin la Moscova, în cursul căreia a afirmat încă o dată că Moscova îşi va duce războiul până la capăt.

Deocamdată nu au fost raportate victime sau pagube.

Forţele aeriene au indicat că aceste rachete balistice Kinjal au fost lansate în direcţia Kievului şi a oraşului Starokosteantîniv (regiunea Hmelnîţkîi, vest), unde există un aerodrom militar.

Una a fost distrusă în regiunea Kievului, a adăugat aviaţia militară. După-amiaza, jurnalişti ai agenţiei France Presse au auzit mai multe explozii în capitală, la scurt timp după ce a fost declanşată o alertă aeriană.

Conform informațiilor publicate pe rețelele sociale de sursele media ucrainene, rușii au lansat cel puțin 12 rachete hipersonice Kinjal. Informațiile nu au fost confirmate oficial de către autoritățile ucrainene, până în prezent.

Forţele aeriene nu au indicat în mesajul lor dacă celelalte rachete şi-au atins ţinta ori au fost doborâte. Însă purtătorul de cuvânt al acestora, Iuri Ignat, indicase anterior că o rachetă „a lovit regiunea Hmelnîţkîi”, fără a preciza dacă a fost atinsă zona bazei militare Starokosteantîniv.

De la începutul invaziei sale în Ucraina în februarie 2022, Rusia vizează în mod regulat această bază, situată la câteva sute de kilometri de linia frontului.

Cel mai puternic atac datează din august anul trecut, când forţele ruse au lansat trei valuri de lovituri folosind drone explozive, rachete Kalibr şi Kinjal, potrivit presei. Autorităţile ucrainene au informat că majoritatea acestor proiectile au fost doborâte.

Rachetele hipersonice, foarte greu de doborât, au fost lansate de pe avioane de vânătoare Mig-31, tip de avion des folosit pentru acest tip de atac. Forţele aeriene au menţionat joi că au trecut „doar zece minute” între declanşarea alertei aeriene şi sosirea rachetelor în centrul Ucrainei.

La Kiev, această alertă a fost declanşată joi de patru ori, o premieră după mai multe luni în capitală. Rusia şi-a intensificat aceste atacuri asupra Kievului în ultimele zile.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri