Rusia acuză că îi sunt atacați sateliții

Data publicării:
bucăți de satelit pe orbita terestră
Kosmos 2499 este doar unul din trei sateliți pe care Rusia i-a lansat în secret între 2013 și 2015. Foto: Profimedia Images

Sistemul rusesc de sateliţi ar fi vizat de atacuri dinspre „teritoriile învecinate” cu Rusia, prin care se încearcă bruierea sau înlocuirea semnalelor de satelit, a declarat marți Aleksei Volin, directorul companiei Kosmiceskaia Sviazi (Comunicaţie spaţială), citat de agenţiile de presă EFE şi Interfax, potrivit Agerpres. El spune că presupusele atacuri au determinat autorităţile ruse să ia măsuri pentru a-şi proteja sateliţii.

În cadrul unui forum dedicat dezvoltării informatice a economiei ruse, Volin a declarat că societatea sa lucrează în prezent la crearea unui sistem „care va permite stabilirea prezenţei interferenţelor dăunătoare orientate spre sateliţi”. „Din păcate, în ultimul timp, acest aspect a devenit deosebit de important, întrucât din teritoriile învecinate se desfăşoară atacuri constante împotriva grupului de sateliţi ruşi”, a afirmat el.

Dezvoltarea acestui program, potrivit lui Volin, care ar urma să fie finalizat până la sfârşitul acestui an, se bazează pe soluţii locale.

Rusia, care acuză NATO că furnizează Ucrainei informaţii operative obţinute prin sateliţi, a lansat mai mulţi sateliţi militari în ultimul an. Ministerul rus al Apărării a lansat în decembrie de pe cosmodromul Pleseţk o rachetă purtătoare Soiuz-2.1b cu mai mulţi sateliţi militari, fără a preciza numărul acestora. Această lansare survenea după cea din noiembrie, când fuseseră plasaţi pe orbită doi sateliţi ruşi.

În octombrie, Ministerul Apărării de la Moscova plasase pe orbită trei sateliţi militari, unul în data de 15, ceilalţi doi în 22, ce au fost transportaţi cu rachete purtătoare Angara şi, respectiv, Soiuz-2.1b, plus un satelit de navigaţie Glonass-K, controlat tot de Ministerul rus al Apărării.

Un alt satelit militar Kosmos-2558 a fost de asemenea lansat în luna august, după lansarea altor echipamente de comunicaţii, navigaţie şi militare, efectuate în martie, aprilie, mai şi iulie, toate aceste operaţiuni desfăşurându-se sub controlul Forţelor Aerospaţiale Ruse.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri