Rusia amenință că războiul din Ucraina poate „foarte uşor să depăşească limitele geografice”. Mesajul Moscovei pentru Occident

Data actualizării: Data publicării:
maria zaharova gesticuleaza
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a a diplomației ruse. Foto: Profimedia Images.

Rusia a avertizat miercuri că războiul din Ucraina ar putea scăpa de sub control şi să se extindă geografic din cauza a una sau două ţări membre ale NATO, relatează Reuters. Într-un răspuns oferit agenţiei de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că Moscova consideră că Occidentul merge "pe marginea prăpastiei" şi de asemenea împinge omenirea către această margine prin acţiunile sale în Ucraina.

Conflictul din Ucraina poate căpăta o scară europeană ca urmare a mişcărilor statelor care susţin Ucraina, însă oprirea livrărilor de arme către Kiev va împiedica o nouă escaladare, a mai spus Zaharova, vorbind la un briefing de presă cu jurnalişti străini.

"Ca rezultat al acţiunilor provocatoare necugetate chiar şi a una sau două ţări membre ale UE şi NATO, criza ucraineană poate foarte uşor să depăşească limitele geografice, să capete o scară foarte diferită şi să se dezvolte în mod necontrolat", a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, scrie Reuters, citată de Agerpres.

De asemenea, a continuat Zaharova, Occidentul "va trebui să înveţe să ţină cont nu doar de propriile ambiţii geopolitice, ci şi de interesele legitime ale altor ţări".

Ea a cerut astfel statelor occidentale să renunţe la ideea de a provoca o înfrângere strategică Rusiei. Occidentul "(trebuie) să renunţe la planurile de a provoca o înfrângere strategică indiferent cui, să renunţe la planurile de a duce războiul până la ultimul ucrainean", a sugerat Zaharova. "Şi, probabil, ar trebui pur şi simplu să le fie milă de Ucraina", le-a mai transmis ea statelor occidentale, potrivit agenţiei TASS.

Potrivit lui Zaharova, "este necesară oprirea susţinerii regimului (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski şi furnizarea de arme" către Ucraina pentru o preveni o nouă escaladare.

Pe de altă parte, ea a acuzat Occidentul că încearcă să se amestece în chestiunile interne ale Rusiei înaintea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc de vineri până duminică. "Observăm încercări ale ţărilor neprietenoase, ale regimurilor neprietenoase, de a influenţa situaţia în ţara noastră înaintea următoarelor alegeri", a susţinut reprezentanta MAE rus, potrivit agenţiei EFE.

Ea a acuzat în special Washingtonul că încearcă cu ajutorul ONG-urilor sale care mai sunt active în Rusia să diminueze participarea la vot. "Administraţia (preşedintelui american Joe) Biden le-a dat ONG-urilor americane sarcina directă de a reduce participarea la viitoarele alegeri prezidenţiale", a spus Maria Zaharova.

În lipsa unui miracol, preşedintele rus Vladimir Putin este sigur că va câştiga scrutinul fără probleme. El a transmis miercuri Occidentului că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri