Rusia anunţă sancţiuni împotriva unor înalţi oficiali australieni şi neozeelandezi

Data publicării:
Two states flags of Australia and Russia. High quality business background. 3d illustration
Rusia anunţă sancţiuni împotriva unor înalţi oficiali australieni şi neozeelandezi Foto: Profimedia Images

Moscova a anunţat joi sancţiuni personale împotriva liderilor Australiei şi Noii Zeelande, interzicându-le intrarea în Rusia, ca măsuri reciproce la cele luate de aceste ţări în urma ofensivei ruse în Ucraina. În două comunicate, Ministerul de Externe rus a acuzat ambele ţări de "acţiuni ostile" faţă de Rusia.

Pe listele persoanelor sancţionate se află şefii de stat din ambele ţări, premierul australian Scott Morrison şi omologul său neozeelandez Jacinda Ardern, precum şi numeroşi miniştri şi parlamentari, scrie Agerpres. În total, 228 de nume se regăsesc pe lista australiană şi 130 pe cea neozeelandeză.

Moscova a condamnat "impulsul rusofob nechibzuit" al Australiei, acuzând-o că "urmează docil" alte ţări occidentale.

''În viitorul apropiat, noi anunţuri vor extinde 'lista neagră' a sancţiunilor pentru a include personalul militar australian, oameni de afaceri, experţi şi jurnalişti care contribuie la o atitudine negativă faţă de ţara noastră", afirmă Ministerul rus de Externe.

''Disponibilitatea Wellingtonului, uitând de propriile interese şi de decenţa generală, de a urma o linie rusofobă, arată încă o dată lipsa de independenţă în politica sa externă şi servilismul'' faţă de Occident, mai justifică diplomaţia rusă referindu-se la Noua Zeelandă.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri