Rusia: Criza din estul Ucrainei seamănă cu cele mai periculoase momente ale Războiului Rece

Data publicării:
Soldat separatist din Ucraina cu arma pe umăr
Discuțiile pentru a ajunge la un armistițiu în estul Ucrainei au eșuat din nou. Tensiunile cresc pe măsură ce Rusia trimite tot mai multe trupe la graniță. Foto: Profimedia Images

Rusia și Ucraina își împart acuzații după ce joi a eșuat încă o încercare de a ajunge la un armistițiu între Ucraina și separatiștii din estul țării, potrivit Reuters. Tensiunile legate de trupele rusești, care se adună în număr tot mai mare la granița cu Ucraina, persistă.

Ucraina a spus că Moscova a respins o serie de propuneri care includeau schimbul de prizonieri, redeschiderea unui punct de control și extinderea centrului comun de comunicare. Forțele armate ale Ucrainei se luptă cu separatiștii sprijiniți de Rusia din 2014.

„Din păcate, toate inițiativele părții ucrainene au fost refuzate de Federația Rusă sub pretexte inventate”, a spus delegația ucraineană a Grupului Trilateral de Contact (GTC), din care fac parte și Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Rusia a spus joi că guvernul de la Kiev a făcut propuneri „complet absurde” și a acuzat Ucraina că doar se preface că negociază. Moscova a scos în evidență propunerea de a primi Germania și Franța în Centrul Comun de Control și Coordonare, un grup însărcinat cu implementarea acordului de încetare a focului.

„În aceste condiții, (autoritățile separatiste de la) Donețk și Luhansk și OSCE au considerat imposibilă continuarea discuțiilor”, a spus Boris Gryzlov, trimisul Rusiei din GTC. „Înțelegem această decizie.”

OSCE nu a oferit imediat nicio declarație.

Joi, Rusia a continuat să afișeze o retorică ostilă împotriva Ucrainei și a comparat criza din zona de conflict cu cele mai periculoase momente ale Războiului Rece, în timp ce aștepta o invitație din partea președintelui Joe Biden la discuții cu statele NATO.

Nu este încă clar dacă vor mai fi discuții pentru a ajunge la un armistițiu.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri