Rusia dă vina pe SUA pentru incidentul cu drona doborâtă deasupra Mării Negre: „Considerăm acest incident drept o provocare”

Data publicării:
SKYGUARDIAN The MQ-9B SkyGuardian also known as the Reaper or Predator An aerial surveillance drone which can also be armed with a Paveway missile. Photo: General Atomics Aeronautical Systems Inc
Un avion de luptă al Rusiei s-a ciocnit cu o dronă MQ-9 a SUA deasupra Mării Negre. Foto: Profimedia

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că Moscova consideră drept o provocare incidentul de deasupra Mării Negre, în care au fost implicate avioane de luptă rusești Su-27 şi o dronă militară americană MQ-9.

„Considerăm acest incident drept o provocare”, a declarat Anatoli Antonov după ce a fost convocat la Departamentul de Stat al SUA, potrivit agenţiei RIA Novosti, preluată de Reuters și Agerpres.

Drona de supraveghere militară americană MQ-9 s-a prăbuşit marţi în Marea Neagră după ce un avion rusesc Su-27 i-a lovit elicea, a spus Pentagonul, fiind primul incident de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an.

Rusia a negat că a avut loc vreun contact şi spune că drona s-a prăbuşit după o manevră brusc, într-un unghi ascuţit.

După ce a fost convocat la Departamentul de Stat, ambasadorul rus a declarat că întâlnirea cu oficialii americani a fost „constructivă” şi că nu a fost ridicată problema unor posibile „consecinţe” pentru Moscova ca urmare a incidentului, conform sursei citate.

„În ceea ce ne priveşte, nu dorim nicio confruntare între SUA şi Rusia. Suntem în favoarea construirii unor relaţii pragmatice, în beneficiul popoarelor rus şi american”, a declarat ambasadorul Anatoli Antonov.

Statele Unite au anunțat marți că vor continua să opereze zboruri peste Marea Neagră și nu vor fi descurajate de interceptarea de către Rusia a unei drone în spațiul aerian internațional.

În plus, Pentagonul susține că avionul rusesc care a lovit elicea dronei MQ-9 ar fi fost „avariat” în urma coliziunii.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri