Rusia ia în considerare solicitarea SUA de a permite vizite la jurnalistul american Evan Gershkovich, aflat în închisoare

Data actualizării: Data publicării:
Evan Gershkovich
Rusia ia în considerare să accepte cererea SUA de a permite vizite la jurnalistul american arestat. Foto: Profimedia Images

Rusia ia în calcul să răspundă solicitării SUA de a permite vizite la jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat la finalul lunii martie sub acuzaţia de spionaj, a declarat joi viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă rusă Interfax, preluată de Reuters.

Jurnalistul angajat al Wall Street Journal a fost reținut în martie, după ce FSB l-a acuzat că a colectat secrete militare la Ekaterinburg. Acesta nu recunoaște faptele de care este acuzat, iar publicaţia pentru care lucrează a respins la rândul său suspiciunile de spionaj.

"Aceste acuzații sunt complet false. Ele sunt respinse cu vehemență de Wall Street Journal, de guvernul american, de familia sa. Rușii nu au prezentat absolut nicio dovadă", a declarat redactorul-șef al WSJ, Emma Tucker, pentru BBC. Kremlinul a declarat că Gershkovici a fost prins "în flagrant", dar nu a oferit detalii care să sprijine această ipoteză. Dacă va fi condamnat, jurnalistul riscă o pedeapsă de până la 20 de ani.

Statele Unite consideră că Gershkovich a fost reţinut ilegal şi au cerut Rusiei eliberarea lui imediată. Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA au adoptat în unanimitate marţi o rezoluţie în acest sens.

Iniţial, jurnalistul a fost arestat preventiv până la data de 29 mai, însă o instanţă a prelungit luna trecută măsura până la 30 august. Ambasadorul SUA a putut să-l viziteze pe reporterul de la Wall Street Journal (WSJ) o singură dată de când a fost arestat.

Jurnalistul, care a contestat măsura arestului preventiv, va fi audiat joi de un tribunal din Moscova, însă Tucker a declarat că nu are așteptări prea mari de la această audiere.

"Dacă e să fiu onestă, nu ne așteptăm să iasă nimic din asta (în urma audierii - n.red.), dar este foarte, foarte important să trecem prin acest proces", a spus redactorul-șef al WSJ.

Gershkovici a fost arestat într-un context în care relațiile dintre Washington și Moscova se află în cel mai tensionat punct de la Războiul Rece încoace, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Evan Gershkovich, acuzat de strângerea de informaţii secrete de stat despre o companie rusă din domeniul apărării, este un reporter vorbitor de limbă rusă, născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa). Jurnalistul de 31 de ani este cunoscut pentru rigoarea cu care îşi verifică informaţiile.

SUA au acuzat în repetate rânduri Rusia că arestează în mod arbitrar cetăţeni americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb şi pentru a recupera cetăţeni ruşi arestaţi în SUA.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...