Rusia vrea să desfășoare exerciţii navale comune cu Coreea de Nord şi China. Ce au discutat Șoigu și Kim Jong Un

Data actualizării: Data publicării:
Russia Crimea Military Drills
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a propus liderului nord-coreean Kim Jong Un ca ţările lor să organizeze un exerciţiu naval, împreună cu China, relatează agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap, citând serviciile de informaţii sud-coreene, potrivit Reuters.

Şoigu a fost într-o vizită în Coreea de Nord pentru cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului Războiului Coreean, sărbătorit în Coreea de Nord ca „Ziua Victoriei”, în iulie, când s-a întâlnit cu Kim.

Ei au participat la o expoziţie de apărare cu rachetele balistice interzise ale Coreei de Nord, a raportat presa de stat nord-coreeană la acea vreme.

Yonhap a raportat că Şoigu i-a făcut lui Kim propunerea pentru un exerciţiu naval tripartit în timpul vizitei sale, dar nu a oferit detalii.

Serviciul Naţional de Informaţii al Coreii de Sud a transmis Adunării Naţionale că Şoigu pare să fi avut o întâlnire privată cu Kim pentru a conveni asupra unei extinderi militare ample, a raportat Yonhap, potrivit Agerpres. 

Rusia şi Coreea de Nord au cerut recent legături militare mai strânse, dar Coreea de Nord a negat că ar avea „afaceri cu arme” cu Rusia.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat în august, într-un briefing de presă, că Şoigu a încercat în vizita sa în Coreea de Nord să vândă muniţie de artilerie Rusiei.

Statele Unite au impus recent sancţiuni împotriva a trei entităţi pe care le-au acuzat că au legături cu tranzacţii de arme între Coreea de Nord şi Rusia.

Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare din 2006 şi a testat diverse rachete în ultimii ani, dar rareori organizează exerciţii militare cu vecinii săi.

Statele Unite şi aliatul său, Coreea de Sud, organizează exerciţii militare regulate, pe care Coreea de Nord le-a denunţat ca pregătiri de război împotriva sa.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri