Acuzații de spionaj | Rusia i-a convocat pe ambasadorii Olandei și Elveției

Data publicării:
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe. Foto: kremlin.ru

Autorităţile de la Moscova i-au convocat marţi pe ambasadorii Elveţiei şi Olandei pentru a denunţa „acuzaţiile nefondate”, potrivit cărora spioni ruşi au pus la cale atacuri cibernetice împotriva unui laborator elveţian implicat în dosarul Skripal, precum şi Agenţia Mondială Antidoping, relatează AFP.

lavrov - kremlin.ru
Serghei Lavrov, ministrul de externe rus / Sursa: kremlin.ru


Ambasadorului elveţian Yves Rossier i s-a adus la cunoştinţă că o astfel de „retorică a confruntării” ar putea duce prejudicii relaţiilor ţării sale cu Rusia, a informat Ministerul rus de Externe.

Într-un comunicat separat, acelaşi minister a făcut cunoscut că l-a convocat pe ambasadorul Olandei, Renee Jones-Bos, legat de o „campanie de incitare la mania spionajului”.

Ministrul elveţian de externe, Ignazio Cassis, a denunţat luni „escaladarea” activităţilor de spionaj rusesc pe teritoriul Confederaţiei, după dezvăluirea săptămâna trecută că doi spioni ruşi au încercat în primăvară să pătrundă în reţeaua de calculatoare a Institutului elveţian pentru protecţia împotriva ameninţărilor şi riscurilor atomice, biologice şi chimice.

Acesta colaborează cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care anchetează în special asupra utilizării armelor chimice în Siria. Institutul a fost solicitat să analizeze eşantioanele prelevate la Salisbury (sudul Angliei), unde fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa au fost otrăviţi cu agent neurotoxic Noviciok în luna martie.

Cei doi agenţi ruşi au fost arestaţi în Olanda şi expulzaţi în Rusia, au precizat surse olandeze.

Ei mai sunt suspectaţi de o tentativă de atac cibernetic contra Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA) de la Lausanne, a declarat sâmbătă o sursă oficială elveţiană. AMA a suspendat în 2015 Agenţia rusă antidoping (RUSADA), în cadrul scandalului provocat de sistemul de dopaj de stat descoperit în Rusia.

Ministrul elveţian de externe a anunţat luni că urmează să aibă o întâlnire cu omologul său rus, Serghei Lavrov, săptămâna viitoare la New York, cu prilejul Adunării Generale a ONU.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri